Valgkommisjonen: Aung San Suu Kyi er valgt inn i Myanmar

Brakvalg.

VALGT INN: Myanmars valgkommisjon sier onsdag morgen at opposisjonsleder Aung San Suu Kyi er valgt inn i landets nasjonalforsamling. Foto: REUTERS/Jorge Silva/NTB Scanpix
VALGT INN: Myanmars valgkommisjon sier onsdag morgen at opposisjonsleder Aung San Suu Kyi er valgt inn i landets nasjonalforsamling. Foto: REUTERS/Jorge Silva/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myanmars valgkommisjon sier onsdag morgen at opposisjonsleder Aung San Suu Kyi er valgt inn i landets nasjonalforsamling.

De offisielle resultatene etter søndagens valg har latt vente på seg, men onsdag ble resultatet i 62 kretser offentliggjort. En av disse var valgkretsen Kwamhu, der setet i nasjonalforsamlingen altså gikk til Suu Kyi etter at hun fikk 54.676 stemmer. Kommisjonen opplyste ikke hvor mange stemmeberettigede det var eller hvor mange stemmer motkandidaten fra regjeringspartiet hadde fått.

Alt tyder på at Suu Kyis parti, Nasjonalligaen for demokrati (NLD), har gjort et brakvalg. Selv om grunnloven gir militæret kontroll over hvert fjerde sete i nasjonalforsamlingen og sørger for at Suu Kyi ikke kan bli president, tyder alt på at fredsprisvinneren vil gå ut av valget som soleklar vinner.

Allerede natten etter valget - lenge før det fantes offisielle resultater - hintet hun om at NLD kunne få så mange som 70 prosent av plassene i Myanmars nasjonalforsamling. Samtidig mante hun sine tilhengere til å unngå å provosere motstandere som hadde tapt i landets første frie valg på 25 år.

Det eneste som ikke synes avklart er nøyaktig hvor stor valgseieren blir. Og uansett er det mye spenning knyttet til Myanmars videre vei mot demokrati og til hvordan kvinnen som er kjent som The Lady skal leve opp til de politiske forventningene.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram