Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valgkort og stemmeseddel i samme konvolutt

Hvis du stemmer et annet sted enn ditt eget valglokale.

FREMMEDSTEMMER: PÅ valgdagen er det muliG å stemme i en annen valgkrets enn der du hører hjemme. Da legges valgkortet ditt inn i samme konvolutt som stemmeseddelen. Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX
FREMMEDSTEMMER: PÅ valgdagen er det muliG å stemme i en annen valgkrets enn der du hører hjemme. Da legges valgkortet ditt inn i samme konvolutt som stemmeseddelen. Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Flere velgere som stemmer i en annen valgkrets enn sin egen har i dag fått seg en overraskelse: Valgkort med navn og adresse på, og stemmeseddelen, havner nemlig i samme konvolutt.

Stemmeseddelen legges riktignok i en egen konvolutt som ifølge regelverket kan limes igjen, men legges så i samme konvolutt som vagkortet. Dermed er det teoretisk mulig å studere begge deler samtidig.

- Dette kalles fremmedstemming, og det som skjer da er at stemmen din fysisk blir fraktet til din egen krets etter at du har levert den. Her skal to valgfunksjonærer ta i mot konvolutten. En av dem tar valgkortet og sjekker opp mot manntallet, mens den andre legger stemmeseddelen i urnen. Det er normal prosedyre, og jeg tror det er liten sjanse for at noen vil kikke, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Han påpeker at valgfunksjonærene fungerer som vaktbikkjer da de vokter på hverandre.

Man kan kun fremmedstemme i sin egen kommune, me da i et annet valglokale enn sitt eget.

Mange brettet feil vei
Aarebrot mener derimot det er et mye større problem at man bretter stemmeseddelen feil vei.

- Ved forrige kommune- og fylkestingsvalg observerte mine utenlandske valgobservatører at mellom 20 og 30 prosent av velgerne brettet stemmeseddelen feil vei. Da oppstår det lett beskyldninger om kjøp og salg av stemmer, sier Aarebrot.

Bretter du stemmeseddelen feil vei vil nemlig alle se hva du har stemt, og slik vil en eventuell stemmekjøper kunne kontrollere at han får det han har betalt for.

- I år har vi observert at valgfunksjonærene er flinkere å vise og informere alle velgerne om hvordan de skal brette stemmeseddelen, sier Aarebrot.

- Hemmelig valg en menneskerett
Det er tredje gang vi stemmer uten å putte stemmeseddelen i en konvolutt i Norge, og Aarebrot mener dette kan være en trussel mot det hemmelige valg.

- Det er verdt å merke seg at det er kun retten til hemmelig valg som er nevnt i FNs menneskerettighetserklæring, ikke for eksempel valgdeltakelse. Derfor synes jeg det er veldig merkelig når enkelte i departementet diskuterer muligheten for å stemme via internett. Det vil helt uthule menneskeretten om hemmelig valg. Da er de mer er opptatt av valgdeltakelse enn hemmelig valg, sier Aarebrot.

Også i år, for andre gang i historien, skal utenlandske valgobservatører observere det norske valget i flere forskjellige kommuner, blant andre Karasjok, Tromsø, Trondheim, Bergen, Austevoll, Ski, Drøbak, Ringerike, Eidsvoll, Drammen, og Oslo. I år kommer 14 team av internasjonale valgobservatører fra Øst Europa og Sentral Asia.

Han

STEMMESEDLENE:Ser slik ut. Husk å brette dem riktig vei! Foto Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
STEMMESEDLENE:Ser slik ut. Husk å brette dem riktig vei! Foto Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling