Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valglokalene åpnet i Portugal

Hardt pressede portugisiske velgere går søndag til urnene for å avgjøre hvem som skal gjennomføre de smertefulle sparekuttene landet må gjennom.

Foto: Rafael Marchante/REUTERS
Foto: Rafael Marchante/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omkring 9,6 millioner stemmeberettigede har muligheten til å si sin mening i valget på ny nasjonalforsamling, som skjer to måneder etter at statsminister José Socrates leverte inn sin avskjedssøknad.

Socrates' rival, konservative Passos Coelho og hans parti Sosialdemokratene PSD, hadde en 5 prosentpoengs ledelse over statsministerens Sosialistene på de siste meningsmålingene før valget.

Det er knyttet stor spenning til om valget vil muliggjøre en flertallsregjering. Eksperter frykter at dersom det ikke er tilfelle, vil det bli vanskelig å gjennomføre innstrammingstiltakene som er satt som vilkår i krisepakken fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU.

PSD har mulighet til å komme ut av valget med en tilnærmet absolutt majoritet, forutsatt at det inngår en allianse med det lille høyrepartiet CDS-PP, som ligger an til å bli tredje størst.

President Anibal Cavaco Silva presser imidlertid på for en bred allianse mellom PSD og Sosialistene. Enkelte analytikere mener Socrates' parti vil ha problemer med å fortsette å regjere alene, men til nå har viljen til å skape en koalisjon vært liten.

I Portugal, til forskjell fra Hellas og Irland, har alle partiene i nasjonalforsamlingen, bortsett fra ytterste venstre, lovet å respektere betingelsene i lånet på 78 milliarder euro.

Valglokalene stenger klokken 18 norsk tid, og det er ventet at de første resultatene vil være klare noen timer senere.

(NTB)