Valglokalene åpnet i Tyrkia

Et av de viktigste valgene i landets historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Velgerne i Tyrkia går i dag til urnene i det som karakteriseres som et av de viktigste valgene  i landets historie.

Meningsmålinger spår at det regjerende Rettferdighets- og utviklingspartiet, AKP, vil vinne valget. Men det er uvisst hvor stort flertall de får.

De sekulære kreftene i Tyrkia frykter at det skarpe skillet mellom stat og religion skal forvitre dersom Tyrkias sittende statsminister Recep Tayyip Erdogan og AKP, som har sine røtter i islamistbevegelsen, får mer makt.

Valglokalene åpnet klokka 6 øst i landet, og en time seinere i de vestlige delene av Tyrkia. Valglokalene stenger klokka 16, og uoffisielle resultater er ventet etter 20. Vel 43 millioner av Tyrkias 74 millioner innbyggere har stemmerett.

Statsminister Erdogan, Tyrkias mest populære politiker, skrev ut valgene etter at den sekulære opposisjonen, støttet av hæren, hindret ham i å få valgt en tidligere islamist, utenriksminister Abdullah Gül, som ny president.

Ifølge to ulike målinger får Erdogan og hans parti AKP rundt 40 prosent av stemmene, noe som vil sikre partiet et solid flertall i nasjonalforsamlingen.

Det sekulære opposisjonspartiet CHP blir ifølge målingene valgets nummer to med rundt 17 prosent av stemmene, mens nasjonalistpartiet MHP også passerer sperregrensen på 10 prosent. Etter fem års fravær fra nasjonalforsamlingen kommer MHP trolig tilbake med rundt 12,5 prosent av stemmene.

I tillegg ser det ut til at mellom 25 og 35 av setene i nasjonalforsamlingen vil gå til uavhengige kandidater ettersom de ikke omfattes av sperregrensen.

VALG: Tilhengere av nasjonalistpartiet MPH med partiflagg under et valgkampmøte i Istanbul. Foto: SCANPIX/REUTERS/Osman Orsal
VALG: Tilhengere av nasjonalistpartiet MPH med partiflagg under et valgkampmøte i Istanbul. Foto: SCANPIX/REUTERS/Osman Orsal Vis mer

(NTB)