Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valglokalene går tomme for stemmesedler

Festaften for Obama og McCain?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet.no): Delstatsmyndighetene i New Hampshire reiser i ettermiddag rundt med ekstra forsyninger med stemmesedler, etter at en rekke byer rapporterer at oppmøtet er enda større en forventet. Flere valglokaler skal rett og slett ha gått tomme eller være i ferd med å nå slutten.

- Byene som nå kontakter oss opplever enorm deltagelse, og ser at bunkene med stemmesedler blir mindre i et mye høyere tempo enn de er komfortbale med. De rapporterer også at det er demokratenes stemmesedler som er det største problemet, sier assisterende Secretary of State Dave Scanlan i New Hampshire til MSNBC.

Da Dagbladet.no besøkte et valglokale i Manchester i ettermiddag, hadde det dannet seg en lang kø av velgere som ikke var registrert fra før - ett eksempel på entusiasmen som preger dette primærvalget. Flere steder sto mange titalls mennesker i kø før valglokalene åpnet klokka 7 i morges.

Vinterværet i New Hampshire i dag er også langt mer behagelig og solfylt enn i Iowa for fem dager siden, da standhaftige demokrater og republikanere karret seg ut i bitende kulde og canadisk nordavind lagde rekorddeltagelse der.

Det svært viktige primærvalget har store konsekvenser for resten av valgkampen, og etter den enorme oppmerksomheten rundt årets presidentkandidater allerede på dette stadiet, har tidenes valgdeltagelse i New Hampshire lenge vært på trappene. Men dagens oppmøte kan ha sprengt forventningene, som lå rundt 500 000 velgere.

- Vi er definitivt oppmuntret, og hvis valgdeltagelsen blir ende høyere enn det vi hadde forutsett så er det strålende, sier Scanlan til MSNBC.

Utslaget av rekorden er altså desidert størst hos demokratene, der fighten mellom Barack Obama, Hillary Clinton og John Edwards ennå ikke er avgjort.
 

Både Obama og republikanernes toppkandidat John McCain er ventet å kapre svært mange av stemmene til de uavhengige, folk som ikke er registrert som partimedlemmer, og begge tjener trolig på a tmange helt ferske velgere i dag strømmer til valglokalene som aldri tidligere.

MEN SMULTRINGER VAR DET NOK AV: Barack Obama handlet inn smultringer til støttespillerne sine i et valglokale i Manchester, New Hampshire. Foto: Reuters/Scanpix
MEN SMULTRINGER VAR DET NOK AV: Barack Obama handlet inn smultringer til støttespillerne sine i et valglokale i Manchester, New Hampshire. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

På de siste meningsmålingen i delstaten ligger Obama an til å vinne med flere prosentpoeng foran Hillary, med Edwards på en tredjeplass langt unna de to førstnevnte. Det alle snakker om i New Hampshire i dag er hvor stor seieren til Obama kan bli, og hvor lenge Clinton kan klare å stå oppreist når Obama-bølgen skyller over USA.

Den 71 år gamle høyt respekterte senatoren McCain leder med god margin over rivalen Mitt Romney og Mike Huckabee, men republikanernes kandidatrace er ikke på noen måte ved målstreken.

5. februar, i år døpt "Tsunamitirsdagen", avholder nesten halvparten av statene i USA primærvalg samtidig. Da vil en førstekandidat trolig ha utkrystallisert seg i begge partier.

Dagbladet.no følger primærvalget time for time fra New Hampshire. Les alt om vinnerne og taperne i morgen tidlig norsk tid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling