Valgnattoppgjør

Du skal velge dine foreldre med omhu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Særlig mye til sympati har jeg ikke for republikanernes visepresidentkandidat, Sarah Palin. Men jeg har tenkt ganske mye på hennes kommende svigersønn, Levi på 17 år. OK, så slurvet han med prevensjonen. Det har 17-åringer gjort før ham. Men fordi Bristol Palins mor er visepresidentkandidat sprekkfull av såkalte familieverdier, måtte Levi stille på folkemøte i blådress og love foran en hel verden å gifte seg med sin gravide tenåringskjæreste.

Da nåværende visepresident Dick Cheneys lesbiske datter Mary fødte en sønn i fjor delte det politiske USA seg i begeistring og avsky. Bush-administrasjonen gikk imot homofile partnerskap, og både Cheney og datteren ble utskjelt, av venner så vel som av fiender. 21 år gamle Andrew Giuliani ble nyhetsstoff fordi han ikke stilte opp på bilder sammen med faren Rudy, da faren en kort periode var presidentkandidat i fjor. Andrew, og søsteren Caroline på 17, vokste nærmest opp på politiske familiebilder. Denne gang var de lite lystne, fordi foreldrene var midt i en skilsmisse og barna de tok parti med sin mor. Hvis faren din vil bli leder for den frie verden, blir det feil nesten uansett hva du gjør.

Problemstillingen har inspirert dramatikeren Christopher Shinn, som har skrevet stykket «Now Or Later». Det går for tida for utsolgte hus på Royal Court Theatre i London, helt fram til presidentvalget. Køen ved billettluka omfattet i forrige uka også statsminister Gordon Brown, som klarte å sikre seg en billett midt i finanskrisa. Shinns stykke foregår i løpet av den kvelden en ny president blir valgt i USA. På et hotellrom sitter to unge gutter, den ene sønnen til demokratenes kandidat, som er i ferd med å vinne. John er student og preget av at han har vært på fest i helga. Problemet er at han kom til festen utkledd som Muhammed.

Nå ligger det uskarpe bilder på noens blogg, og panikken brer seg blant fars rådgivere. De har skrevet en beklagelse som de vil John skal sende ut – sånn i tilfelle. Men John nekter. Han er en ung student som mener han har gjort det unge studenter skal på en fredag: «Drikke seg full og oppføre seg som en idiot». Han er redd for at farens rådgivere, som gjør spørreundersøkelser om hvilken del av landet familien bør feriere i og hvilken farge faren bør ha på slipset, skal begynne å nekte ham å leve et normalt ungdomsliv. Men så begynner bildene å spre seg til større nettsteder, og det meldes om opptøyer i Pakistan…

«Now Or Later» er et stykke om brennbare politiske saker, men det er også et stykke om farsoppgjør. Når faren din stiller som presidentkandidat, er det grunn til å tro du har sett ham litt lite de siste åra. Når han sanker stemmer ved å opptre sammen med evangeliske pastorer som fordømmer homofili er det et par ting å ta opp hvis du selv har en kjæreste av samme kjønn. Er det slik at sønnen alltid må ta hensyn til faren, eller er det fair å kreve at faren må ofre noen stemmer for å ta hensyn til sønnen?

Et stykke man ikke må gå glipp av, skrev avisa The Independent. Godt politisk teater en sjelden foreteelse. Herved et tips til norske teatersjefer.