Valgobservatører fra Europarådet sier de ble forhindret fra å slippe inn i flere valglokaler søndag. Foto: AP / Emrah Gurel / NTB scanpix
Valgobservatører fra Europarådet sier de ble forhindret fra å slippe inn i flere valglokaler søndag. Foto: AP / Emrah Gurel / NTB scanpixVis mer

Valgobservatører fra Europarådet forhindret av politi i Tyrkia

Valgobservatører fra Europarådet er blitt stoppet av tyrkisk politi og forhindret fra å observere valget i Tyrkia. – Vi ble nærmest sjikanert, sier en av dem.

– Politiet burde være utmerket klar over at vi var invitert og at vi skulle besøke valglokalene, sier Nikolaj Villumsen fra det danske partiet Enhedslisten. Han er valgobservatør for Europarådet og er søndag i byen Diyarbakir, sørøst i Tyrkia.

Han sier han og andre observatører først ble forhindret av politiet da de søndag morgen ville overvære åpningen av et valglokale. Senere ble de kastet ut fra et annet lokale.

Begrunnelsen for at observatørene ble kastet ut, var ifølge politiet at de ikke hadde tillatelse til å observere valget.

– Det er absurd. Valgobservatører er invitert av den tyrkiske regjeringen for å komme og se til at valget er fritt og rettferdig, sier Villumsen.

Han påpeker at det har stått politi inne i de fleste av lokalene de var inne i, noe som er imot valgreglene.

Det er om lag 350 valgobservatører til stede i Tyrkia for å overvære valget. Mandag klokken 14 skal Europarådets observatører legge fram sin vurdering av avviklingen av valget, i samarbeid med Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).