Valgopptøyer i Sri Lanka

Folk i borgerkrigsherjede Sri Lanka gikk torsdag til urnene for å velge ny president. Men også denne gangen ble valget preget av voldelige opptøyer i nord og øst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I byen Batticaloa øst i landet ble to personer drept og en valgfunksjonær skadet i et granatangrep. I det nordlige og østlige Sri Lanka var veier sperret av brennende bildekk i tamilske protester mot valget.

Valgobservatører fra EU sier imidlertid at dette presidentvalget er langt roligere enn tidligere valg i øylandet med 19 millioner innbyggere. Valget ble avsluttet torsdag kveld, men resultatet er ikke klart før fredag.

Fikk ikke stemme

Svært få tamiler greide å komme seg ut av områdene kontrollert av de tamilske tigrene for å stemme.

– Hadde jeg kunnet stemme, ville jeg gjort det. Men brennende hjul er et signal på at vi ikke bør gå videre, sa bonden Perinban (57) da han så opptøyene på vei for å stemme.

I den nordlige byen Jaffna lyktes de tamilske tigrene med å holde folk borte fra valglokalene. Langt under 1 prosent av de stemmeberettigede avga stemme der.

Rolig i sør og vest

I sør og i vest var situasjonen langt roligere, og de aller fleste gikk for å stemme. For landet sett under ett var valgdeltakelsen på 75 prosent.

13 kandidater deltar i presidentvalget, men valget står mellom statsminister Mahinda Rajapakse (60) og opposisjonsleder Ranil Wickremesinghe (56).

For begge gjelder det å få slutt på den årelange borgerkrigen som har herjet Sri Lanka siden. Først da kan flodbølgeofre få den hjelpen de trenger og fokuset igjen vendes mot å bedre landets økonomi.

Nesten 65.000 mennesker er blitt drept siden de tamilske tigrene tok til våpnene for 22 år siden. De krever en egen stat for tamilene. (ANB-AP)