- Valgresultatet er en seier for al-Qaida

- Sosialistisk seier i Spania vil bli innkassert som en seier i al-Qaida, mener terrorforsker Brynjar Lia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hovedmålet for al-Qaida er å få Spania til å trekke seg ut av Irak. Dersom det er al-Qaida som står bak terroraksjonen, vil de nok oppfatte det som en seier dersom sosialistene vinner. De vil hevde at de har klart å endre regjeringen i et land, sier forsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Osama bin Ladens terrororganisasjon blir knyttet til bombene i Madrid som nå har fjernet statsminister José Marma Aznars parti fra taburettene.

- Al-Qaida vil hevde at de har fått direkte politisk betydning. Men det hadde ikke nødvendigvis blitt slik dersom regjeringen hadde håndtert denne krisen på en annen måte. Folk har vist sitt sinne fordi man la så stor vekt på at det var ETA som sto bak det, sier Lia.

Han mener at de landene som har vært mest involvert i Irak, er mest utsatt for terror. I tillegg til USA, er Italia, Storbritannia, Spania og Polen utsatt.

Forsker Espen Barth Eide ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt mener at det som kostet den konservative regjeringen seieren, først og fremst var håndteringen av terroraksjonen.

- Vanligvis blir sittende regjeringer styrket av slike hendelser, og vi vet også at høyresiden pleier å bli styrket når temaet er sikkerhet. Og for ei uke siden lå det konservative partiet (PP) an til å ta en massiv seier, sier Barth Eide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer