<strong>Klare:</strong> Kongolesisk opprørspoliti står klare foran parlamentsbygningen i hovedstaden Kinshasa. Offentliggjøringen av valgresultatet er utsatt til torsdag kveld. Foto: AP/Jerome Delay.
Klare: Kongolesisk opprørspoliti står klare foran parlamentsbygningen i hovedstaden Kinshasa. Offentliggjøringen av valgresultatet er utsatt til torsdag kveld. Foto: AP/Jerome Delay. Vis mer

Valgresultatet utsatt i Kongo

Landet holder pusten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hele DR Kongo har vært på tå hev de siste dagene. I går kveld skulle valgkomiteen offentliggjøre vinneren av forrige ukes presidentvalg, og mange forventet krafitige reaksjoner uansett utfall.

Mandag kveld var gatene i Kinshasa nesten tomme, og Dagbladet kunne se at både hæren og opprørspolitiet satte opp maskingeværstillinger.

Troppetransporter og panservogner var å se på kryss og tvers gjennom hovedstaden. Den amerikanske ambassaden er evakuert og internasjonale flyavganger kanselert.

Utsatt
Men like før tidsfristen gikk ut i natt ble det annonsert på TV at valgkomiteen trenger to døgn til for å kunne kåre en vinner.

Stadig flere delresultater fra opptellingen har blitt offentliggjort og de tyder på at det er den sittende presidenten, Joseph Kabila, som vil bli erklært som vinner av valget. I går offentliggjorde FN-radiostasjonen Radio Okapi valgresultater fra 89 prosent av valgdistriktene. Kabila ledet da med 48 prosent mot opposisjonskandidat Etienne Tshisekedis 34 prosent.

Dermed er det duket for kraftige protester fra motkandidat Etienne Tshisekedis tilhengere. De har sagt at de ikke aksepterer noe som helst annet enn valgseier for sin kandidat, og Tshisekedi selv har advart valgkomiteen og president Kabila slik:

- Jeg sier at hvis de ikke respekterer folkets vilje er det en selvmordshandling. Jeg ber våre folk om å gjøre seg klare slik at de kan utføre de ordrene jeg vil gi dem.

Dagbladet snakket med mange kongolesere på gatene Kinshasa søndag. De sa enten at de støttet Tshisekedi eller at de ikke ville svare på hvem de støttet. Ingen av dem sa åpent at de støttet den sittende presidenten Joseph Kabila, noe som under normale omstendigheter skulle være en ufarlig ting å si.

Spente fanger
De to dødsdømte kongofangene Tjostolv Moland og Joshua French sitter bak høye murer på Ndolo-fengselet midt i hovedstaden. Der følger de spent med på hva som nå skjer på utsiden av murene. Alt fra spredte protester til full borgerkrig er mulig.

Og blir opptøyene kraftige nok kan fengselet deres være ett mål i seg selv. Tshisekedi har sagt at han vil åpne fengselsportene for sine fengslede tilhengere. For å komme over til nabolandet Congo-Brazzeville må man bare krysse den mektige Kongoelven.

- Det vi har fått inntrykk av her i fengselet er at det er sterke understrømninger. Blir den snøballen stor nok så er den ikke til å stoppe, sa Joshua French i et eksklusivt intervju med Dagbladet i går.

<strong>Overvåker:</strong> FN-soldater patruljerer gatene i Kongos hovedtad Kinshasa. Etter kontinuerlige borgerkriger fra 1996 til 2003 har FN-opperasjonen i Kongo vokste til å bli FNs største. Fortsatt er det ikke fred i hele landet, og særlig i øst-Kongo oppererer mange opprørere. Foto: AFP/JUNIOR D KANNAH
Overvåker: FN-soldater patruljerer gatene i Kongos hovedtad Kinshasa. Etter kontinuerlige borgerkriger fra 1996 til 2003 har FN-opperasjonen i Kongo vokste til å bli FNs største. Fortsatt er det ikke fred i hele landet, og særlig i øst-Kongo oppererer mange opprørere. Foto: AFP/JUNIOR D KANNAH Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer