Valgrush gir håp

TEHERAN (Dagbladet): Irans hovedstad Teheran i går kveld: Det er lange køer utenfor byens valglokaler, som holder åpent lenger enn planlagt. Iranere vi snakker med, er glade og samstemmige i sine tips. Valgrushet betyr seier til de moderate og håp for framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er overrasket over å se så mange folk stemme. Det viser at folk ønsker forandring i Iran. 21 år etter den islamske revolusjonen må det skje noe. Men det må skje gradvis, sier elektroingeniøren Mohammad Borzuei (51), i tussmørket.

Den endelige opptellingen etter valget kommer til å ta flere dager, og i flere valgdistrikter blir det trolig nødvendig med en ny valgomgang. Men tendensen er klar og bekrefter forhåndstipsene: Iranere flest er lei av de strenge islamske lovene og ønsker reform og moderasjon.

De fleste vi snakker med i løpet av valgdagen, forteller at de stemmer på kandidater som støtter president Mohammad Khatamis reformpolitikk. Folk som har stemt moderat, er åpne og villige til å prate. En del åpenbare tilhengere av Irans åndelige leder, den konservative Ali Khamenei, snakker om hemmelige valg når vi spør om hva de har stemt.

- Vi må fortsette imam Khomeinis revolusjonære linje og følge islams lover, sier krigsveteranen Ali Nabali, som sitter i rullestol etter å ha blitt såret i krigen mot Irak i 1983.

Det er mer enn 38 millioner stemmeberettigede i Iran. Stemmerettsalderen er 16 år. Ungdommen i Iran ønsker nytenkning.

- Vi vil ha frihet. Det er viktig med et bedre forhold til USA, sier Kaveh Ayat (18).

FRAMTIDSHÅP: En lita jente er med sin mor og stemmer. Stort oppmøte gir løfter om at reformvennlige politikere blir valgt inn.