VARSLER GRANSKNING: Disse Oxford-borgerne sto så tidlig i kø at de fikk stemme. Verre var det med de som troppet opp en halvtime før stengning i andre deler av Storbritannia. Foto: Scanpix
VARSLER GRANSKNING: Disse Oxford-borgerne sto så tidlig i kø at de fikk stemme. Verre var det med de som troppet opp en halvtime før stengning i andre deler av Storbritannia. Foto: ScanpixVis mer

- Valgrutiner fra den tredje verden

Fortvilte briter stengt ute fra valglokalene - granskning underveis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LONDON (Dagbladet): Reaksjonene er sterke etter at borgere i en rekke britiske byer opplevde å se valglokalet stenge foran øynene på dem.

Som i Norge var det mulig å forhåndsstemme i lang tid i forkant. Valglokalene var åpne fra klokka 07.00 til 22.00 engelsk tid i går.

Men av ulike årsaker troppet mange velgere opp for å gjøre sin borgerplikt i løpet av den siste tima i går kveld.

Den britiske valgloven er klar: Klokka 22.00 stenger dørene, og ingen valglister skal leveres ut. Og siden tidspunktet er satt, må det overholdes.

Blant annet siden de første valgdagsmålingene offentliggjøres sekunder etter klokka 22.

Dette førte til at køer av frustrerte mennesker ble stengt ute i går kveld, uten å ha fått avgitt sin stemme.

- Valgrutiner fra den tredje verden, sa den sjokkerte BBC-nestoren David Dimbleby på direkten da han kommenterte bildene i natt.

Foreløpig er det uvisst hvordan det kunne skje, og hvor mange som ikke fikk sin stemme registrert.

Men det er allerede klart at hendelsene skal granskes, melder en rekke britiske medier.

Til Sky sier Storbritannias valgkommisjon at de skal ta en «grundig gjennomgang». Men kommisjonsleder Jenny Watson mener skylda må legges på det lokale valgstyret.

Statsminister Gordon Brown melder at han er «dypt bekymret» over nyheten om utestengte velgere. Hans handelsminister Peter Mandelson uttrykte seint i går kveld bekymring for at det ofte er arbeiderklassemennesker som stemmer seint, siden disse jobber utover ettermiddagen.

David Cameron sa dette om skandalen i natt:

- En tidlig oppgave for den nye regjeringen blir å komme til bunns i hva som har skjedd, og sørge for at det aldri, aldri skjer igjen.

Cameron ligger for øvrig an til å vinne valget, men ikke med mange nok seter til å bli statsminister uten støtte.