Valgseier for Hamas

Israels Ehud Olmert innkaller til krisemøte og USA advarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israels fungerende statsminister Ehud Olmert har innkalt toppoffiserer i hæren og sikkerhetstjenesten, samt sentrale regjeringsmedlemmer  til et møte torsdag for å diskutere situasjonen etter det palestinske valget, ifølge en kilde ved statsministerens kontor. 

I løpet av morgentimene har flere Fatah-representantert innrømmet nederlaget, og nå er det blitt klart at den palestinske statsministeren går av etter valgnederlaget.

NRKs korrespondent i Midtøsten, Odd Karsten Tveit, sier at et palestinsk styre med Hamas-representanter vil kunne endre situasjonen i regionen. 

- Det har blitt en helt ny politisk situasjon, sier han til NRK.

Det er første gang Hamas stiller til valg.

Det foreløpige resultatet har fått USA og Israel til å gå ut med advarsler til president Mahmoud Abbas fra partiet Fatah om at fredsforsøkene kan bli ødelagt hvis han deler makten med islamistene, skriver Reuters.

Foreløpige valgmålinger viser at Hamas kan få 53 av 132 plasser i parlamentet, mot Fatahs 58. Hamas får antakeligvis mellom 35 og 44 prosent av stemmene, knapt slått av Fatah, som etter prognosene får 42 til 47 prosent.

Palestinerne strømmet til valglokalene i går, og køene for å stemme var lange. Hele 78 prosent av velgerne stemte i gårsdagens valg, i følge Reuters.

VALGKAMP: Tilhengere av partiene Hamas og Fatah gjorde en siste innsats i valgkampen utenfor valglokalene i går. Foto: AP
VALGKAMP: Tilhengere av partiene Hamas og Fatah gjorde en siste innsats i valgkampen utenfor valglokalene i går. Foto: AP Vis mer

- Vi fikk over 50 prosent av stemmene. Det setter oss i posisjon til å danne regjering, uttalte Hamas-representant Ismail Haniyeh i følge NRK.

Valgresultatet er ennå ikke offisielt.

Motstanden mot Hamas er stor blant israelske politikere. Årsaken er at partiet avviser Israels eksistens og nekter å avstå fra vold og væpnete aksjoner. Israelske politikere har signalisert at de verken vil møte palestinernes ledere eller samarbeide hvis Hamas vinner valget, beretter ANB.

Mange palestinere har sagt at korrupsjon er en av hovedårsakene til at de vil stemme på det islamistiske partiet Hamas.