Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Valgseier» for Kai Eide

Endelig kan Kai Eide bevise at valgfusk ikke feies under teppet i Afghanistan.

FORNØYD MED DAGEN: FNs spesialutsending Kai Eide mener valgklagenemndas rapport viser hvor viktig det var å vise den tillit. Foto: AFP
FORNØYD MED DAGEN: FNs spesialutsending Kai Eide mener valgklagenemndas rapport viser hvor viktig det var å vise den tillit. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Dette er en svært god dag, sier Eide til Dagbladet.

Som FNs spesialutsending til Afghanistan havnet Eide i hardt vær da en tidligere kollega hevdet Eide feide omfattende valgfusk under teppet.
 
Avslører valgfusk
Valgklagenemnda leverte i dag en rapport som avslører nettopp slikt valgfusk. Klagenemnda er initiert av FN, og Eide pekte selv ut tre av dens medlemmer.

Derfor har han også åpenbar grunn til å være fornøyd.
- Det har vært vanskelige dager, men dette har vært en både god og viktig dag, sier Eide.

- Full tillit
Ifølge Eide viser rapporten at han hadde grunn til å vise valgklagenemndas arbeid all mulig tillit.

- Jeg har hatt full tillit til at denne prosessen fungerer. Derfor har jeg også uttalt meg som jeg har gjort underveis. Rapporten som nå ligger på bordet viser at prosessen virker. Nemnda har avdekket omfanget av valgfusk og den har avdekket hvor mange ugyldige stemmer det var. Det er et solid og grundig arbeid som jeg stiller meg fullt og helt bak, sier Eide.

Forkastet stemmer
Valgklagenemnda har tatt stilling til et vell av klager om fusk i presidentvalget den 20. august. I 210 valglokaler har nemnda forkastet stemmer.

Ifølge BBC konkluderer rapporten med at president Hamid Karzai fikk mindre enn 50 prosent av stemmene. Da blir det omvalg.

Ber Karzai bøye seg
Det er en konklusjon det meldes at Karzai ikke uten videre akspeterer.

- Valgklagenemndas konklusjon er endelig. Jeg forventer at alle parter og alle kandidater respekterer deres konklusjon, sier Eide.

Rapporten er nå oversendt landets valgkommisjon.

- Allerede i morgen regner jeg med at kommisjonen er i gang med å behandle rapporten, sier Eide.

Ifølge Eide er det kommisjonens oppgave å offentliggjøre valgtall i tråd med rapportens konklusjoner, ikke å stille spørsmålstegn ved den.  

NY VALGRUNDE: President Hamid Karzai vil ikke uten videre akseptere FN-rapporten om valgfusk. Det mener Kai Eide han må gjøre, av respekt for hele valgprosessen. Foto: Reuters
NY VALGRUNDE: President Hamid Karzai vil ikke uten videre akseptere FN-rapporten om valgfusk. Det mener Kai Eide han må gjøre, av respekt for hele valgprosessen. Foto: Reuters Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling