Valgseier til Reformpartiet

Statsminister Andrus Ansip vant valget i Estland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiet til statsminister Andrus Ansip vant søndagens valg på ny nasjonalforsamling i Estland.

Reformpartiet, som regnes som et sentrum-høyre-parti, lå an til å få 28 prosent av stemmene da resultatene hadde kommet inn fra alle unntatt noen få valgkretser. Dermed så det ut til at partiet så vidt ville bli større enn Estlands andre regjeringsparti, det sosialistiske Senterpartiet. Ifølge valgkommisjonen lå Senterpartiet an til en oppslutning på 26 prosent.

Landets største opposisjonsparti, den konservative IRL-unionen, fulgte på tredjeplass med 18 prosent av stemmene.

De fleste regner med at dagens koalisjon kommer til å fortsette også etter valget, selv om Ansip trolig vil forsøke å få i stand en høyredominert regjering.

– Koalisjonsforhandlingene starter i kveld, og de vil kunne vare en måned. Det er åpenbart at partiene på høyresiden har vunnet en klar seier, sa statsministeren til estlandsk TV søndag kveld.

Rekordvekst

Regjeringspartiene hadde et godt utgangspunkt med tanke på at landets økonomi vokste med rekordartede 11,5 prosent i fjor.

Samtidig har landet en av EUs verste statistikker når det gjelder helse, med mye alkoholisme og mange hiv-smittede. Landet sliter også med å integrere den russiskspråklige minoriteten som utgjør om lag en tredel av befolkningen. På grunn av landets strenge språklover, føler mange seg diskriminert.

Valganalytikere sa på forhånd at det store spørsmålet ikke var hvem som kom til å vinne, men snarere hvilket av de to største partene som ville få statsministeren og om de ville trenge støtte fra et tredje parti for å danne regjering. I så fall ligger De grønne best an.

Statsminister Andrus Ansip utfordres til statsministerposten av veteranen Edgar Savisaar fra Senterpartiet, som ble Estlands første statsminister etter uavhengigheten i 1991.

Vil bli rikere

Den økonomiske situasjonen i Estland er eventyrlig. Flat skatt for alle, og Estland kan bli ett av EUs fem rikeste land i 2015, tror Ansip. Med en vekstrate på 11,5 prosent i 2006, er flere nå bekymret for at økonomien er overopphetet.

Senterpartiets oppskrift er den motsatte av Ansips: Savisaar vil øke skattene for de høytlønte. Han har en del av oppslutningen sin fra den russisktalende minoriteten.

Valglokalene i Estland stengte klokka 19. Det er 101 representanter som skal velges. I dagens nasjonalforsamling er 82 representanter menn og 19 kvinner.

Valget er det første på ny nasjonalforsamling etter at Estland ble medlem av EU og NATO i 2004. Det er i tillegg verdens første valg på ny nasjonalforsamling hvor det har vært mulig å avgi stemme over internett.

NTB-TT-AP