Valgsensasjon i Finland

Samlingspartiet vant, men det ble et brakvalg for nasjonalistpartiet Sannfinländerna.

VALGSENSASJON: Lederen for det finske nasjonalistpartiet Sannfinnländarna, Timo Soini, venter på valgresultatet under valgvaken i Helsinki. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
VALGSENSASJON: Lederen for det finske nasjonalistpartiet Sannfinnländarna, Timo Soini, venter på valgresultatet under valgvaken i Helsinki. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det liberalkonservative Samlingspartiet har vunnet det finske valget med 20,4 prosent, viser de endelige valgresultatene.

Men nasjonalistene i Sannfinländarna spilte hovedrollen i et valgdrama de færreste finner hadde forutsett. Det politiske landskapet i Finland er nesten ikke til å kjenne igjen. Etter at over 97 prosent av stemmene var talt opp søndag kveld, lå det liberalkonservative Samlingspartiet i ledelsen med 20,1 prosent mot Socialdemokraternas 19,2. Hakk i hæl følger Sannfinländarna med sin oppslutning på 19,1 prosent, melder TV-stasjonen Yle. — Vi var ute etter et stort smell og det kom, sier Sannfinländarnas leder Timo Soini. Proteststemmer Ved forrige valg fikk partiet hans 4,1 prosent av stemmene, og det ser ut til at de selverklærte nasjonalistpopulistene har sanket en mengde proteststemmer. Sannfinländarna har bygget mye av fremgangen på innvendinger mot kostbare lån til gjeldstyngede EU-land, og Soini har allerede kommentert EUs redningspakke til Portugal. — Pakken, slik den nå ser ut, vil nok ikke bestå, sier Soini til Yle, etter å ha vist muskler under opptellingen. Centern mot knusende nederlag Yles oppdaterte valgprognose ga Samlingspartiet 43 mandater, Socialdemokraterna 42 og Sannfinländarna 39. Ifølge prognosen ender Samlingspartiet på 20,2 prosent, mens både Sannfinländarna og Socialdemokraterna får 19,1. — Bra, et meget fint resultat som vi kan takke en god kandidatoppslutning for. Vi har sett trenden i flere år, sa Soini etter at den første prognosen, som også var svært positiv, ble publisert. Centern er på vei mot et historisk ras. Partiet ser ut til å ha mistet nesten 7 prosentpoeng siden forrige valg og hadde en oppslutning på 16 prosent. Partileder Mari Kiviniemi innrømmer at partiet ser ut til å gå mot knusende nederlag, men hun ser likevel ingen grunn til å trekke seg fra ledervervet. — Eventuelle beslutninger om saken vil bli tatt på neste partimøte, sier Kiviniemi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer