Valgsjokk i Indonesia

Overraskende ble den moderate muslimlederen Abdurrahman Wahid i formiddag valgt til ny president i Indonesia. 59-åringen har svært sviktende helse, men skal nå lede verdens fjerde folkerikeste stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wahid - med kallenavnet «Gus Dur» - var tidligere alliert med storfavoritten Megawati Sukarnoputri, men for kort tid siden annonserte han at han selv ville stille som presidentkandidat. Megawati og Wahid var de to eneste alternativene etter at den sittende presidenten B.J. Habibie trakk seg bare timer før avstemningen i nasjonalforsamlingen.

Wahid har overlevd det meste i indonesisk politikk de siste tiårene, og kløktig politisk manøvrering i nasjonalforsamlingen førte til at han vant presidentvalget. Den endelige opptellingen viser at Wahid fikk 373 stemmer, mens 313 stemte for Megawati Sukarnoputri.

Wahid regnes for å være moderat, og leder en muslimsk bevegelse som har over 30 millioner medlemmer. Islam er en viktig politisk drivkraft i Indonesia, hvor 90 prosent av landets 210 millioer innbyggere er muslimer. Men til tross for sin religiøse orientering, er Wahid en sterk tilhenger av at politikk og religion holdes adskilt, og han har ikke til hensikt å innføre noe islamistisk regime

Valget av Wahid åpner et nytt kapittel i indonesisk historie etter år med dikatur og nepotisme. Men hva han selv står for er ikke krystallklart. Han karakteriseres som en brobygger, men også som opportunist.

- Han er svært uberegnelig, sier den politiske analytikeren Salim Said til nyhetsbyrået AP.

Usikker er også situasjonen i Indonesia etter valget av Wahid. Allerede i opptakten til presidentvalet har hovedstaden Jakarta vært preget av vold, og tilhengerne til Megawati Sukarnoputri har lovet mer bråk dersom hun ikke ble valgt.

NY PRESIDENT: Overraskende ble den moderate muslimlederen Abdurrahman Wahid valgt til Indonesias nye president.