Valgskred for Kohls utfordrer

HANNOVER (Dagbladet): Det går mot den mest spennende tyske valgkampen på årtier etter at Gerhard Schröder i går sørget for valgskred for sosialdemokratene i Niedersachsen og er kåret til å utfordre Helmut Kohl i høst. For Kohl var delstatsvalget en solid nesestyver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er klar. Nå har vi tidenes sjanse til å bringe sosialdemokratene tilbake til regjeringsmakten!

Gerhard Schröder smilte fra øre til øre da han møtte hundrevis av journalister i landdagen i Hannover i går kveld. Ikke bare holdt han stillingen fra 1994-valget, men han la på rundt fire prosent og sørget for det beste valgresultatet for SPD noen gang i delstaten: Over 48 prosent.

Kansler-kandidat

Like før han møtte pressen, hadde Schröder blitt ringt opp av partiformannen Oskar Lafontaine, som gratulerte og sa at han på dagens møte i SPD-presidiet vil foreslå sin rival som partiets kanslerkandidat.
Partiets generalsekretær Franz Müntefering har allerede erklært at kampen om hvem som skal bli SPDs kanslerkandidat er avgjort.

- Jeg svarte naturligvis «ja» på Lafontaines spørsmål. Dere hadde vel ikke ventet noe annet, lo Schröder seierssikkert.

Nå har han rykket enda et avgjørende skritt nærmere sitt mål om å innta Tysklands høyeste politiske verv.

Dyster stemning

I kristeligdemokratenes hovedkvarterer både i delstatshovedstaden Hannover og i Bonn var stemningen dyster etter som det ble klart at CDU ville havne betydelig under 36,4 prosent, som var oppslutningen ved forrige valg.

- Valgresultatet er en katastrofe for oss. Det kan jeg ikke legge skjul på, innrømmet førstekandidaten Christian Wulff, som har hatt støtte fra Kohl på mer enn et titalls valgkampmøter de siste ukene.

At Wulff nyter respekt som en solid politiker, hjalp ham ikke. Velgerne i Niedersachsen sa tydelig fra at de nå ønsker et regjeringsskifte i Tyskland.

Kohl selv holdt seg taus, men overlot til CDUs generalsekretær Peter Hintze å kommentere nederlaget.
- Valgkampen blir meget hard. Det kan jeg love. Vi skal vise velgerne at Schröder ikke kan løse et eneste av landets problemer. Vi har ikke tapt ennå. Det er et godt stykke fram til forbundsdagsvalget 27. september.

Sovet godt

- Jeg føler at dette blir en god dag, for både partiet og meg selv. Jeg har sovet godt. Selvfølgelig er jeg spent, men jeg tror bestemt at dette skal gå bra.

Dette understreket Schröder da Dagbladet møtte ham etter at han hadde avgitt stemme ved valglokale nummer 0102 i Hannovers kommunehus i går formiddag.

Hånd i hånd med sin fjerde kone, Doris Schröder-Köpf (33), stilte Schröder villig opp for de mange pressefolkene som trengte seg fram.
Han hadde tatt på seg den mørke dressen og var i godt humør der han spøkte med pressefolkene, før han forsvant inn i treromsleiligheten to hus unna valglokalet.

Kohl-æra mot slutten

Resultatet viser at Schröder og SPD har vunnet voldsomt fram spesielt blant unge velgere. Blant arbeidere og funksjonærer har Schröder langt over 50 prosent, mer enn alle de andre partiene til sammen. Han har også trukket til seg mange som tidligere har stemt på miljøpartiet De grønne.

- Valget viser at befolkningen ønsker forandringer. Æraen Kohl går mot slutten, sa Gerhard Schröder, før han i går kveld bevilget seg en liten privat feiring på sin italienske favorittrestaurant, Capitol.
Han føler seg sikker på at det ikke venter ham en tarpeiisk klippe.

SEIERSIKKER: - Jeg er sikker på at dette skal bli en strålende dag, sa Gerhard Schröder til Dagbladet.