Valgskred for presidenten

82,6 prosent av stemmene. Og trusler fra myndighetene holder demonstrantene hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MINSK (Dagbladet.no i Hviterussland):  Sittende president Aleksandr Lukasjenko har gjort et valgskred. De foreløpige prognosene viser at 82,6 prosent av stemmene gikk til Lukasjenko, ifølge lederen av det offisielle valgstyret, Lidiya Yermoshina. Dermed går presidentvalget i det mange kaller Europas siste diktatur akkurat som forventet.

Den fremste opposisjonskandidaten, Aleksandr Milikevich, som kaller valget en farse og som allerede har krevd omvalg, ligger an til bare 6 prosent av velgernes gunst.

Og valgdeltakelsen er formidable 92,6 prosent, i følge myndighetene.

Langt færre demonstranter enn forventet, mellom 5.000 og 7.000,  har møtt opp på Oktoberplassen i sentrum av hovedstaden Minsk, og det er åpenbart at myndighetenes sterke advarsler mot en ny "oransjerevolusjon" som i Urkaina, har virket. KGB har truet med å behandle alle demonstranter som terrorister.

Både politi og demonstranter forholder seg rolig, selv om det var en svært spent stemning da demonstranter  tidligere søndag kveld heiset det forbudte, gamle hviterussiske flagget og EU-flagget - som et symbol på at Hviterussland bør nærme seg EU og vesten istedenfor Russland.  

Opposisjonskandidatene Aleksandr Milinkevich og Aleksandr Kazulin  forlanger omvalg etter en valgkamp preget av systematisk forfølgelse av opposisjonen, regimekritiske journalister og utenlandske valgobservatører.

Ingen revolusjon i kveld

Fra leiligheter i Minsk kommer har flere hundre mennesker som har ligget i skjul, mange i flere uker, kommet til Oktoberplassen for å delta i det de håper blir en ny revolusjon i Øst-Europa.

 FIRE Å VELGE MELLOM  men presidentvalgvinneren i Hviterussland ligger til venstre på plakaten. FOTO: Scanpix/AP.
FIRE Å VELGE MELLOM men presidentvalgvinneren i Hviterussland ligger til venstre på plakaten. FOTO: Scanpix/AP. Vis mer

Før valgresultatet er kjent, har Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre gått ut i TV 2 og NRK med støtte til opposisjonsbevegelsen i Hviterussland.

-Vi kan ikke godta et styresett som arresterer opposisjonspolitikere og valgobservatører, sier Gahr Støre.

De to opposisjonskandidatene har forent kreftene sine i kampen mot sittende president Aleksandr Lukasjenko.

- Valget avholdes jo av regimets sikkerhetsstyrker og ikke valgkommisjonen. Vi har rett til å ta til gatene, og vi har rett på et nytt valg, sa Milinkevich på et velgermøte fredag kveld.

Universitetet i Minsk har bedt alle studenter som er fra andre regioner i landet om å reise hjem fra hyblene sine og ta ferie i tre dager fra søndag. Universitet har vært en av opposisjonens arenaer for å samles og utvikle politiske organisasjoner.

Søndag gjentok Milinkevich oppfordringen. - I kveld tar vi gatene, sa han til pressen som møtte fram da han la ned sin egen stemmeseddel på et valgsted i Minsk.

Revolusjon

Oktoberplassen, oppkalt etter den russiske revolusjon i oktober 1917, kan i kveld bli åstedet for en ny revolusjon, i Europas siste diktatur, Hviterussland. Det er blitt mobilisert intenst fra opposisjonens side til demonstrasjoen, som startet klokken 20 lokal tid søndag(19 norsk tid).

Valgskred for presidenten

KGB-sjef Stepan Sukharenko har uttalt flere ganger at alle som tar til gatene etter valget vil bli behandlet som terrorister. De siste dagene har Lukasjenko tillatt åpne valgmøter i hovedstaden.

Normalt har Minsk 15 ganger så mange politifolk per innbyggere som Warsawa i Polen har. Det er  kalt inn store politistyrker fra hele landet, og det er ventet at regimet vil slå hardt ned på demonstrasjonen om den setter seg i bevegelse eller det blir voldshandlinger.

Denim-revolusjon

Ukrainas oransje-revolusjon i fjor vinter har inspirert hviterussisk opposisjon til samle å krefter i et nytt forsøk på å kaste Lukasjenko fra makten. Forsøket kalles "denim-revolusjonen" eller "jeans-revolusjonen" etter at unge demonstranter startet å bruke buksene sine som flagg i demonstrasjonene for demokrati.

KJEMP VIDERE! Opposisjonskandidaten Aleksandr Milinkevich oppfordret i kveld sine tilhengere til å demonstrere videre. Men det kom færre enn forventet til Oktoberplassen i Minsk.