Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valgskred for Thailands opposisjon

Yingluck Shinawatra blir trolig landets første kvinnelige statsminister.

BLIR TROLIG STATSSEKRETÆR: Opposisjonsleder Yingluck Shinawatra (44), søster av Thailands tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, kan bli landets nye statsminister etter at hennes parti trolig har vunnet valget i landet. Foto:  EPA/Scanpix
BLIR TROLIG STATSSEKRETÆR: Opposisjonsleder Yingluck Shinawatra (44), søster av Thailands tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, kan bli landets nye statsminister etter at hennes parti trolig har vunnet valget i landet. Foto: EPA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thaksin er lillesøsteren til Thaksin Shinawatra, som ble avsatt som statsminister av militæret i 2006 på grunn av korrupsjonsanklager.

En valgdagsmåling som ble offentliggjort rett etter at valglokalene stengte søndag, viser at Yingluck Shinawatras parti Puea Thai har fått 313 av de 500 plassene i nasjonalforsamlingen.

Flertallsregjering Partiet til sittende statsministeren Abhisit Vejjajiva, Det styrende demokratiske parti, har ifølge samme måling bare fått 152 plasser. Resultatet bekreftes av en annen valgdagsmåling, som gir Puea Thai 290 plasser.

Dersom resultatet holder seg, kan Puea Thai danne regjering på egen hånd og slippe å gå i koalisjon med andre partier.

Tilhengerne av Puea Thai brøt ut i jubel og applaus da valgdagsmålingene ble offentliggjort. Selv om det er den 44 år gamle forretningskvinnen Yingluck Shinawatra som fronter partiet, er det ingen som tviler på at det er storebror Shinawatra som trekker i trådene fra sitt eksil i Dubai.

Blodig uro Thaksin Shinawatra er svært populær blant fattige og bønder i den nordlige delen av Thailand, mens Vejjajiva får mest oppslutning fra eliten og folk i den sørlige delen av landet.

Avsettelsen av Thaksin har ført til stor politisk uro i landet, noe som toppet seg i fjor da de såkalte rødskjortene, som støtter Thaksin, demonstrerte i flere uker. Det hele endte blodig, og over 90 mennesker ble drept da politi og soldater slo til mot demonstrantene for å få avsluttet protestaksjonene.

(NTB)