Valgskred for Tony Blair igjen

LONDON (Dagbladet): Statsminister Tony Blair lå ved midnatt an til en historisk seier i valget i Storbritannia. De første valgdagsmålingene, som ble offentliggjort da valglokalene stengte klokka 23, viste at det britiske regjeringspartiet kan vinne med 44 prosent av stemmene og få et overveldende flertall i Parlamentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BBCs valgdagsmåling viste at det regjerende partiet vil miste noen seter i Parlamentet, men vinne med et skikkelig valgskred og beholde et flertall på rundt 160 seter. En måling gjennomført av MORI for nyhetskanalen ITN antydet at Labour vil beholde et flertall på rundt 175 seter.

Ved midnatt hadde det ennå ikke kommet inn ferdige resultater fra noen av de 43000 stemmestedene rundt om i Storbritannia.

Større enn Maggie

Dermed har Anthony Charles Lynton Blair greid å føre det britiske arbeiderpartiet til høyder som ikke engang Margaret Thatcher maktet å føre de konservative til i sine velmaktsdager. Den 48 år gamle lederen for Labour vil bli den første som fører partiet gjennom to fulle perioder i regjeringsposisjon.

I 1997 var britene mektig lei av toryenes styre, og 43,2 prosent av velgerne viste Labour tillit. Med det vant partiet 418 av de 659 setene i Parlamentet. Det var et historisk flertall på 179 seter i forhold til de andre partiene sammenlagt. Når alle stemmer er talt opp, kan resultatet komme til å vise at partiet faktisk har styrket sin posisjon.

Hague går

William Hague fikk oppgaven med å lede de konservative gjennom opposisjon etter 18 år med makten. Hans viktige oppgave ved dette valget har vært å styrke posisjonen fra 1997, da toryene fikk 30,2 prosent av stemmene og 165 seter i Parlamentet.

Valgdagsmålingen til BBC ga de konservative 32 prosent av stemmene. De første kommentarene til dette var at de konservative har kastet bort fire år i opposisjon. William Hague ser ikke ut til å ha maktet å styrke partiets posisjon, og dermed er det usikkert om 40-åringen fortsetter som leder av partiet.

- William Hague kommer til å gå av som leder ganske raskt, mente BBCs politiske redaktør, Andrew Marr, i går kveld.

Lavt frammøte

Charles Kennedy, liberaldemokratenes leder, har som ambisjon at partiet skal kapre flere enn de 46 setene de vant ved sist valg. De har gjort en solid valgkampinnsats, og valgdagsmålingen antyder at partiet beholder sin posisjon med rundt 17 prosent av stemmene.

En av de spennende faktorene i går var hvor mange av de rundt 44 millioner stemmeberettigede som faktisk ville gå til valglokalet. På forhånd var valgdeltakelsen spådd å dumpe så lavt som 65 prosent i en måling gjort for The Times. De første målingene viste i går kveld at denne spådommen slår til. Det vil bety et ras i forhold til valget i 1997, da 71,5 prosent av velgerne ga sin stemme. Og det var etterkrigstidas dårligste frammøte.