Valgskred for Tyrkias islamister

Tyrkias velgere har gitt islamistene i Partiet for rettferd og utvikling en overveldende seier som kan gi reint flertall i parlamentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lederen Recep Tayyip Erdogan sier partiet vil danne regjering aleine.

Det blir i så fall historiens første islamistiske regjering i et NATO-land. Men Erdogan kan ikke bli statsminister, for han er dømt for «oppvigleri» etter å ha lest et dikt offentlig, og har fått forbud mot å stille opp i parlamentsvalget. Retten vil avgjøre om han har lov til å være partileder.

Påtalemakten søker å forby det partiet som velgerne har gjort til landets største.

Med 90 prosent av stemmene opptalt, lå Partiet for rettferd og utvikling (AKP) an til 35 prosent av stemmene. Det gir dem reint flertall. Det republikanske folkepartiet (CHP), som er sekulært og sosialdemokratisk, lå an til rundt 19,5 prosent.

Ingen andre partier så ut til å komme over sperregrensa på 10 prosent, men tidligere statsminister Tansu Çiller og Den rette veiens parti (DYP) lå like under.

Et mindre antall kurdere som stilte opp personlig uten parti i valgkretser øst i Tyrkia, fikk så mange stemmer i sine kretser at de kommer inn i parlamentet. Fire-fem av dem kan seinere melde seg inn i det kurdiske partiet DEHAP, og dermed blir de parlamentarisk gruppe med statsstøtte. Et par kriminelle kommer inn på samme vis og får da immunitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer