JUBEL: Joerg Meuthen, toppkandidaten for høyrepopulistiske AFD i Baden Wuerttemberg reagerte slik da de første prognosene  kom i dag. FOTO: AFP / NTB Scanpix
JUBEL: Joerg Meuthen, toppkandidaten for høyrepopulistiske AFD i Baden Wuerttemberg reagerte slik da de første prognosene kom i dag. FOTO: AFP / NTB ScanpixVis mer

Valgskred for tyske høyrepopulister

Scorer stort på omkvedet om at statens penger ikke skal brukes på flyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Katastrofen for de etablerte partiene ble krystallklar da valglokalene stengte og tv-stasjonene kunne gå ut med de første prognosene kl. 18.

I Sachsen-Anhalt ligger  Alternativ für Deutschland (AfD) an til hele 23 prosent, mens partiet i Rheinland-Pfalz og Baden-Würtemmberg ser ut til å få henholdsvis 10 og 12,5 prosent.

Østtysk
Sachsen-Anhalt i det tidligere DDR har svak økonomi med en arbeidsløshet på hele 10 prosent.

AfD scorer stort på omkvedet om at de «på toppen» ikke bryr seg om dem der nede - og at statens penger ikke skal brukes på flyktninger, men til å heve levestandarden for de sosialt svakeste tyskerne.

Valgforskere hadde på forhånd advart om at AfD i Øst-Tyskland kunne komme til å lande på mer enn 20 prosent — et håp som partiledelsen de siste dagene ikke har lagt skjul på at den fant realistisk.

AfD har siden juli i fjor vokst fra rundt tre prosent på meningsmålingene til dagens oppslutning på 10 prosent på landsbasis.

Støtten er vesentlig større i de fem tidligere DDR-delstatene enn i vest.

I Rheinland-Pfalz ser SPDs ministerpresident Malu Dreyer ut til å redde sosialdemokratenes ære i siste sving, ved å vinne med en total på 37,5 prosent. Det er fire prosent mer enn utfordreren fra CDU. 

Stor deltakelse
I løpet av søndagen er det blitt tydelig i alle de tre valgstatene at deltakelsen denne gangen var vesentlig høyere enn tidligere.

Ekspertene vet ennå ikke om dette skyldes et formidabelt valgskred for AfD — eller om mange potensielle sofavelgere i siste øyeblikk bestemte seg for å gå og stemme på ett av de «gamle» partiene.
 
Selv om delstatsvalgene ikke har noe direkte å gjøre med politikk på landsplan, vil resultatet bli tolket som velgernes dom over den sittende koalisjonsregjeringen mellom kristeligdemokrater (CDU) og sosialdemokrater (SPD).

Fordi Angela Merkel personlig er blitt selve symbolet på tysk flyktningpolitikk, har partiet hennes lenge forsøkt å markere avstand til moderpartiet. 

På valgkamparrangementer i Sachsen-Anhalt har hun flere ganger de siste dagene blitt møtt av av mengder med ventende motdemonstranter og hatefulle skjellsord av typen «landsforræder».

Blått land enda grønnere
Det sørtyske Baden-Württemberg har tradisjonelt vært betraktet som en dypt konservativ CDU-bastion. Men etter voldsomme borgerprotester mot utbyggingen av sentralbanestasjonen i Stuttgart, opplevde partiet et ras av velgere til miljøpartiet de Grønne.

Da det også ble avslørt at CDUs ministerpresident — bak sitt eget parlaments rygg — hadde satt milliarder over styr på å kjøpe opp aksjene i det regionale kraftselskapet, ble forrige valg et grusomt nederlag.

Den grønne ministerpresidenten Winfried Kretschmann har med sin jordnære og industrivennlige politikk oppnådd en enorm popularitet.

Prognosene før dagens valg har lenge pekt i retning av at hans eget parti ville oppnå et pluss på hele ti prosent — mens den konservative erkerivalen CDU taper like mye og i dag havnet på 27,5 prosent.

Dermed mister ikke partiet bare posisjonen som det største i delstaten, men må også finne seg i å ligge fem prosent bak de Grønnes 32,5 prosent. Her oppnådde AfD 12,5 prosent. SPD fikk her et katastrofevalg med bare 13 prosent.

Merkel-støtte
Kretschmann har i sin valgkamp terget vettet av sin motstander Guido Wolf fra CDU. Mens Wolf forsøkte å demonstrere avstand til Merkel og hennes upopulære omgang med flyktningspørsmålet, gikk Kretschmann ut med uforbeholden støtte til forbundskansleren.

- Jeg ber hver morgen til Gud om at hun må lykkes, har Kretschmann gjentatt flere ganger - og tiltrakk seg åpenbart mange stemmer fra borgerlige og religiøse krefter.

Spesielt i Sachsen-Anhalt blir det nå en komplisert prosess å sette sammen bæredyktige flertall for en ny regjering.

STRAFFES: Selv om delstatsvalgene ikke har noe direkte å gjøre med politikk på landsplan, vil resultatet bli tolket som velgernes dom over den sittende koalisjonsregjeringen mellom Angela Merkels CDU og sosialdemokratene (SPD). Det spekuleres i om Merkel nå straffes for liberal flyktningpolitikk. Foto: AFP / NTB Scanpix.
STRAFFES: Selv om delstatsvalgene ikke har noe direkte å gjøre med politikk på landsplan, vil resultatet bli tolket som velgernes dom over den sittende koalisjonsregjeringen mellom Angela Merkels CDU og sosialdemokratene (SPD). Det spekuleres i om Merkel nå straffes for liberal flyktningpolitikk. Foto: AFP / NTB Scanpix. Vis mer