Valgsmell for Ernas lag

Hadde det vært stortingsvalg i dag, ville Erna Solberg (H) trolig vært ferdig som statsminister.

LITE SMIL? Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg kostet på seg et lite smil da hun ankom Høyres valgvake mandag kveld. Foto: Hans Arne Vedlog.
LITE SMIL? Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg kostet på seg et lite smil da hun ankom Høyres valgvake mandag kveld. Foto: Hans Arne Vedlog.Vis mer

Samtlige fire partier i Erna Solbergs regjering mister oppslutning sammenliknet med kommunevalget for fire år siden.

Det viser den oppdaterte prognosen fra Valgdirektoratet klokka 21.54.

Samlet går Høyre, Frp, Venstre og KrF tilbake 9,5 prosentpoeng fra 2015. Sammenliknet med stortingsvalget 2017 er situasjonen enda dystrere for Solbergs regjeringslag.

En samlet oppslutning på 34,1 prosent ved prognosen da valglokalene stengte klokka 21 tilsier en tilbakegang på 14,7 prosentpoeng fra stortingsvalget for to år siden.

Bunn-noteringer

* Høyres prognose på 18,8 prosent er 4,3 prosentpoeng ned fra 2015. Det kan bli Høyres tredje svakeste siden 1971.

* En oppslutning på 8,0 prosent for Fremskrittspartiet er 1,5 prosentpoeng ned fra fylkestingsvalget for fire år siden. Lavere har ikke oppslutningen om Frp vært siden 1991.

* Venstre ser ut til å gjøre sitt dårligste fylkestingsvalg siden 2003 med en oppslutning på 3,3 prosent, ned 2,3 prosentpoeng fra 2015. Dersom dette hadde vært stortingsvalg, ville Venstres stortingsgruppe blitt redusert til en eller maksimalt to representanter.

* KrF startet valgkvelden med en prognose godt ned på 3-tallet, men hadde krabbet opp til 4,0 prosent i 22-tida. Ender KrF her, vil partiet gjøre sitt dårligste lokalvalg noensinne. Partiet er ned 1,5 prosentpoeng fra 2015.

Rammet av bombråk

Valgkampen har vært preget av alt annet enn harmoni mellom de fire regjeringspartiene.

VALG: En svært skuffet Abid Raja er klokkeklar på at resultatene ikke er gode nok for Venstre. Men han ville ikke snakke om Trine Skei Grandes framtid som partileder. Vis mer

Bare de som satt rundt forhandlingsbordet vet hvor nær de var at bompengekrisa kunne utløst en regjeringskrise. Men det sier sitt at det ikke ble noen avtale før Solberg stilte hardt mot hard og nærmest stilte kabinettsspørsmål til de tre andre partiene.

Heller ikke etter at bompengeavtalen var signert har det blitt ro om saken. Tvert om har Venstre og Frp nærmest framstått som hovedmotstandere.

Vanskelig valgkamp

Solberg innrømmer at valgkampen ikke har vært noen enkel reise.

– Valgkamp er gøy, men det har vært vanskelig med så mye fokus på rikspolitikk i et lokalvalg, sa statsministeren da hun var på vei inn i valglokalet i hjembyen Bergen tidligere mandag.

Frp-leder Siv Jensen har allerede varslet full gjennomgang og en grundig evaluering – uansett valgresultat.

Åpnet døra

Venstre-leder Trine Skei Grande var på sin side svært klar på sitt eget ansvar da hun gjester Dagbladets valgbod i forrige uke.

Utfordret på hva hun mente med det, åpnet Grande for at andre kan overta dersom valgresultatet blir dårlig:

– Ansvaret er enten å rydde opp og ordne opp, eller sørge for at andre får ta ansvaret videre, sa Grande.