VALGT INN: Prableen Kaur (t.v.) ble valgt inn i bystyret i Oslo etter at hun overlevde marerittet på Utøya. Her går hun på rosebesøk i Haugenstua borettslag for Arbeiderpartiet i forbindelse med valgkampen. Foto: Lars Myhren Holand/Dagbladet
VALGT INN: Prableen Kaur (t.v.) ble valgt inn i bystyret i Oslo etter at hun overlevde marerittet på Utøya. Her går hun på rosebesøk i Haugenstua borettslag for Arbeiderpartiet i forbindelse med valgkampen. Foto: Lars Myhren Holand/DagbladetVis mer

Valgt inn i bystyret etter at hun kjempet seg gjennom Utøya-marerittet

Prableen Kaur ble Oslos yngste bystyrerepresentant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Prableen Kaur (18) lå sammen med sine døde venner i AUF og spilte død i minst en time for å overleve massakren på Utøya med livet i behold.

Hun er blant flere AUF-ungdommer som har kommet seg inn i lokalstyrene etter at de kjempet seg gjennom marerittet på Utøya 22. juli.

Kaur sto på 23. plass på Oslo Ap's valgliste til bystyrevalget. Likevel er hun kommet inn blant partiets 20 representanter - hvilket betyr at svært mange foretrakk henne framfor andre Ap-kandidater; hun fikk hele 3856 personstemmer.

- En stor ære - Jeg er veldig takknemlig for tilliten, det er en stor ære å få være den yngste og de unges representant i bystyret. Jeg vil gjøre det jeg kan for å bevise at jeg er tilliten verdig, sier nestlederen i Oslo AUF til Dagbladet.

Kaur har vært politisk aktiv lenge gjennom å være aktiv skribent og samfunnsdebattant. Hun er klar på at det er dette som har fått betydning for at hun nå er valgt inn i bystyret, og at 22. juli ikke har vært avgjørende.

- Jeg er uansett takknemlig, men jeg tror ikke Utøya er grunnen til at jeg er valgt inn. Jeg har vært i debatter mot Carl I. Hagen og Per-Willy Amundsen, og mange har nok kjent til mitt engasjement, sier hun.

Hun reagerte også kraftig på Carl I. Hagens utspill i valgkampen om at politiet bør begrense etterforskningen av Utøya-tragedien.

Valgt inn med Carl - Hva tenker du om å bli valgt inn til Oslo bystyre sammen med Carl I. Hagen?

- Jeg tror det blir bra. Det er mange unge kandidater, og vi kommer til å jobbe for å få gjennomslag i saker som er viktige for ungdom, sier hun og fortsetter engasjert:

- Blant annet vil jeg sørge for en bedring i rådgivningstjenesten, jobbe for at elever får realisere sine drømmer og forhindre frafallet.

Hun erkjenner at hun har mye å gjøre, spesielt siden hun fremdeles er på sisteåret på videregående skole.

- Det er ikke vanskelig å kombinere, det handler om prioriteringer, mener hun.

- Engasjert ungdom - Det er mye jeg vil jobbe med. Blant annet må man få på plass en handlingsplan mellom ulike etater for å forebygge vold i nære relasjoner. Jeg vil også jobbe for at tilbudet innenfor psykisk helse er godt nok.

Hun er glad for at det er flere unge kandidater som er valgt inn.

- Det vitner om at det er engasjert ungdom som er opptatt av å ha kandidater til å jobbe for saker de er opptatt av, sier Kaur.