VISEPRESIDENT: Dagfinn Høybråten er valgt inn som Stortingets visepresident. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
VISEPRESIDENT: Dagfinn Høybråten er valgt inn som Stortingets visepresident. Foto:Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

Valgt inn i Stortingets presidentskap

Dagfinn Høybråten ble valgt som visepresident i Stortinget på lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konstitueringen markerer formelt starten på den politiske høsten. Dette skjer første hverdag i oktober, og lørdag regnes i denne sammenheng som en hverdag.

- Det er et formelt møte for å konstatere at Stortinget er beslutningsdyktig, sier stortingspresident Dag Terje Andersen til NTB.

Konstitusjonsmøtet består av navneopprop av stortingsrepresentantene, vedtak om forretningsordenen og valg av Stortingets presidentskap. Presidentskapet velges hvert år, men det er tradisjon for at de samme gjenvelges i hele stortingsperioden.

- Glad for muligheten I år var det varslet én endring. Som ventet ble KrFs Dagfinn Høybråten valgt inn som femte visepresident. Han overtar for partifellen Line Henriette Holten Hjemdal. Hun går tilbake til Stortinget og til vervet som parlamentarisk nestleder.

- Jeg er glad for denne muligheten til å bruke min politiske og administrative erfaring i utviklingen av landets nasjonalforsamling. Det er ekstra meningsfylt at det skjer i et år da nordmenn har blitt seg mer bevisst betydningen av et levende folkestyre, sier Høybråten.

Kort møte Det 15 minutter lange møtet ble avsluttet ved at stortingspresidenten erklærte det 156. Storting lovlig konstituert.

- Det pleier å være få forfall på denne dagen. Det er en formell gjennomgang, men det er disse tingene som utgjør elementene i det å være et demokrati, sier Andersen.

Det var ellers ingen endringer i presidentskapet, som består av stortingspresidenten og fem visepresidenter. Presidentskapet gjenspeiler partienes innbyrdes styrke og velges vanligvis blant Stortingets mest erfarne representanter, ofte i deres siste periode.

Presidentskapet er ansvarlig for planlegging og tilrettelegging av Stortingets arbeid, og har ansvar for at konstitusjonelle regler om forholdet mellom regjering og nasjonalforsamling etterleves.

Beskjed til kongen Etter at konstitueringen formelt er i orden, sendes det beskjed om dette til kongen, som så vil foreta den høytidelige åpningen av Stortinget. Vanligvis finner det sted første hverdag etter konstitueringen.

- Det er ikke formelt noe krav, men jeg har god grunn til å tro at dette vil skje på mandag, humrer stortingspresidenten.

I henhold til Grunnloven er dette det eneste møtet i Stortinget hvor kongen kan delta.

- Det er en veldig offisiell dag, en dag som er viktig for demokratiet. Det er den eneste dagen de to statsmakter møtes. Det er en dag med stor stas for Stortinget, som også understreker ansvaret og alvoret i det å få lov til å sitte som folkevalgt, sier Andersen.

(NTB)