Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valgt rektor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utdanningsminister Kristin Clemet kommer til å lide et sviende nederlag i Stortinget når forslaget til ny lov for universiteter og høgskoler kommer opp til endelig behandling om et par uker. Til slutt samlet komiteen seg om opposisjonens avvisning av regjeringens opplegg som gikk ut på at såkalt enhetlig ledelse skulle innføres som styringsprinsipp. Etter komiteens innstilling vil institusjonene fortsatt kunne velge sin rektor. Det vil gi stillingen den legitimitet den trenger.

De universitets- og høyskoleansatte har kjempet hardt for å opprettholde det klassiske selvstyreprinsippet i akademia. Innstillingen åpner imidlertid for at institusjonenes styrer med to tredels flertall kan velge en annen ordning med fast tilsatt leder, en direktør. Slik sett er seieren betinget. Men i denne omgang må det tas som en viktig seier. Kanskje er det det første varsel om at managementtankegangen i offentlige institusjoner er på retur. Det har jo vært mange eksempler på at det ikke er bedre enn det gamle, snarere tvert imot. De fine managementordene i lovproposisjonen virker i så henseende ikke overbevisende.