VALGSEDLER: Et distrikt har levert inn feil tall, noe som mandag kveld førte til en endring i den foreløpige mandatfordelingen. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB Scanpix
VALGSEDLER: Et distrikt har levert inn feil tall, noe som mandag kveld førte til en endring i den foreløpige mandatfordelingen. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB ScanpixVis mer

Valgtabbe i Sverige: Nå er det 144 mot 142

En tabbe gjør at Sverigedemokraterna nå får ett ekstra mandat, noe som gjør at Alliansen svekkes ytterligere.

Etter en spennende valgnatt ble det klart at de rødgrønne ledet med ett mandat mot den borgerlige alliansen. Mandag kveld kommer det fram at ett valgdistrikt skal ha sendt inn feilaktige tall, noe som fører til at den borgerlige Alliansen nå ligger to bak.

Ifølge Expressen mister Centerpartiet ett mandat til Sverigedemokraterna etter en feil. Sverigedemokraterna som satt igjen med 62 mandater, skal nå ha 63.

Leverte feil tall

Mandag kveld endret plutselig mandatfordelingen seg for Centerpartiet og Sverigedemokraterna på valgmyndighetenes nettside. Det svenske nyhetsbyrået TT tok kontakt med valgmyndigheten, kom det fram at et valgdistrikt har levert inn feilaktige tall.

Valget til Riksdagen, kommuner og län (fylker) var slått sammen, og et distrikt i Västra Götaland fylke hadde blandet valgene.

- De hadde rapportert inn tallene for landstingsvalget i stedet for riksdagsvalget, sier Lars Aden Lisinski, valgmyndighetens pressekontakt, til TT.

Landstinget er tilsvarende fylkestinget i Norge.

Utenlandsstemmer kan avgjøre

Det er fortsatt en viss spenning knyttet til noen hundre tusen utenlandsstemmer og forhåndsstemmer som ikke var talt opp. Dette skal være klart onsdag 12. september.

Ifølge Lisinski er det ingenting som tyder på at den foreløpige mandatfordelingen vil endre seg noe mer før onsdag.

Valgmyndigheten kaller tabben for en uvanlig miss og skylder på den menneskelige faktoren, ifølge Aftonbladet.