-  Valgte livet framfor å tyste

De stjålne Munch-maleriene lå i bussen til Thomas Nataas (35) i tre uker etter ranet. Men i frykt for å bli oppfattet som tyster, varslet han aldri politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nataas er tiltalt for grovt heleri i Munch-rettsaken som starter i morgen. Blir han dømt kan han få opptil seks års fengsel.

Men Thomas Nataas angrer ikke at han ikke varslet politiet om at han fant «Skrik» og «Madonna» i bussen sin seinsommeren 2004.

-  Kunne jeg valgt på nytt, ville jeg ikke gjort noe annerledes. Det finnes ikke noe maleri i verden som er verdt å risikere liv og helse for, sier Nataas.

Nataas, som er en av Norges fremste motorsportutøvere, var i Tyskland på et bilrace den dagen Munch-maleriene ble ranet fra Munch-museet 22. august 2004. I ukene og dagene før ranet hadde en av de tiltalte for ranet, Petter Tharaldsen, vist spesiell interesse for bussen til Nataas, som sto parkert på Kjeller noen mil nord for Oslo.

Pakket i søppelsekker

-  Han ringte meg to uker før ranet og spurte om bussen sto der. Jeg reagerte på det, fordi det var sjelden at han ringte meg privat. Et par dager før ranet, ringte han meg igjen. Da fikk han bekreftet at jeg var i Tyskland, sier Nataas.

Da han kom hjem, oppdaget han at det hadde vært noen i bussen. Under madrassene i to senger lå to søppelsekker med «Skrik» og «Madonna».

-  Det var en absurd følelse å finne bildene i bussen. Samtidig ble jeg redd når jeg tenkte på hvem som kunne stå bak, sier Nataas.

 HER LÅ BILDENE: I denne bussen, på Skrimstad gård på Kjeller utenfor Oslo, lå «Skrik» og «Madonna» den første måneden etter ranet. -  Bildene ble plassert i bussen uten min viten og vilje, sier tobarnsfaren Thomas Nataas (35). Foto: Daniel Sannum
HER LÅ BILDENE: I denne bussen, på Skrimstad gård på Kjeller utenfor Oslo, lå «Skrik» og «Madonna» den første måneden etter ranet. - Bildene ble plassert i bussen uten min viten og vilje, sier tobarnsfaren Thomas Nataas (35). Foto: Daniel Sannum Vis mer

Bildene var i trerammer, og var tilsynelatende i god stand.

Han sier at han ikke har hatt annen befatning med bildene enn å legge dem tilbake i søppelsekkene etter å ha funnet dem. Deretter ønsket han å få dem ut av bussen sin så fort som mulig. Han tok kontakt med Tharaldsen.

-  «Dette må bort», sa jeg. Han sa at det skulle ordne seg.

Advokat Per Sjong Larsen, som forsvarer Nataas, sier til Dagbladet klientens handlemåte ikke rammes av heleriparagrafen i straffeloven.

-  Han har etter min mening ikke gjort noe straffbart. Det var ikke gjort avtale på forhånd. Vi vet jo heller ikke sikkert om det virkelige var de originale maleriene, sier forsvareren.Bare en uke etter Munch-ranet ble Tharaldsen arrestert for det såkalte Aker Brygge-ranet. Dermed tok det ytterligere to uker før bildene ble hentet. Det var en av de andre ranstiltalte, Stian Skjold, som skulle hente bildene.

Vond hemmelighet

-  Jeg vet at politiet avlyttet telefonene, og visste når og hvor bildene skulle hentes, men at de mistet bildene av syne. Hadde politiet fått fatt i bildene da, tror jeg at jeg ville vært spart for denne saken jeg sitter oppi nå, sier Nataas.

Han sier at han aldri er blitt truet til taushet. Likevel var det aldri aktuelt å si i fra til politiet.

-  Når jeg tenkte på hvem som kunne stå bak ble jeg helt skjelven. Ville politiet i det hele tatt trodd på meg hvis jeg sa i fra? Jeg valgte mitt liv og mine nærmestes liv framfor Munch, sier Nataas.