Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valgte Nerdrum

Odd Nerdrum har nå så godt som sikret seg professortittelen ved Statens kunstakademi. Innstillingsrådet ved kunsthøyskolene i Oslo innstilte i går Odd Nerdrum som nummer én til det omstridte figurative maleriprofessoratet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utdanningsminister Reidar Sandal kommer neppe til å overprøve sitt eget innstillingsråd når han tar den endelige beslutningen i neste uke.

Innstillingsrådet ved kunsthøyskolene var delt i sin innstilling til det figurative maleriprofessoratet.

Et flertall på fire rangerte Odd Nerdrum som nummer én og Jan Sæther som nummer to. Mens et mindretall på to satte Sæther på topp og Nerdrum som nummer to.

Fulgte råd

- Uttalelsen fra den eksterne sakkyndige komiteen har veid tungt. Den eksterne bedømmelsen av kandidatene er så definitivt i favør av Nerdrum at vi vanskelig kunne overprøve det judisium som der er utøvd, sier innstillingsrådets leder, professor Narve Bjørgo.

Det eneste som etter alt å dømme kan få utdanningsminister Reidar Sandal fra å ansette Odd Nerdrum som ny maleriprofessor i neste uke, er at bråket ved Kunstakademiet kommer til å fortsette med Nerdrums inntreden i løvens hule.

Sæther akseptert

Den andre kandidaten derimot, Jan Sæther, er akseptert av både lærere og studenter ved Akademiet. Ansettelse av ham ville ført til at personstriden ble bilagt, og at den figurative undervisningen ville kunne komme i gang uten problemer. Utdanningsministeren vil også måtte ta stilling til Nerdrums krav om at annekset ved Akademiet skal tømmes og stilles til hans disposisjon.

Entydig

Men lite taler for at Reidar Sandal kommer til å underkjenne både innstillingsrådet og den eksterne faglige komiteen (som besto av internasjonalt anerkjente kunstnere). Begge disse slo entydig fast at Odd Nerdrum er den best kvalifiserte til det nye professoratet i figurativt maleri.

Innstillingsrådets andre innstillinger i går var enstemmige.

Istvan Lisztes ble innstilt som nummer en til professoratet i figurativ skulptur, Kjell Bjørgeengen til professoratet i grafikk og Stein Rønning til professoratet i nyere skulpturformer.