HÅP OM HAMP: Cannabisforkjempere øyner håp etter at de to amerikanske statene Colorado og Washington stemte ja til allmen legalisering av cannabis 6. november. Foto: Foto TRULS BREKKE Dagbladet
HÅP OM HAMP: Cannabisforkjempere øyner håp etter at de to amerikanske statene Colorado og Washington stemte ja til allmen legalisering av cannabis 6. november. Foto: Foto TRULS BREKKE DagbladetVis mer

Valgte Obama - og cannabis

To amerikanske stater stemte ja til å legalisere cannabis 6. november.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til å velge Barack Obama til president i fire nye år tirsdag, stemte amerikanerne over en rekke lovforslag. Blant det man kunne stemme over i statene Colorado og Washington var legalisering av cannabis.

I begge statene svarte velgerne ja.

Amerikanere som har vært nødt til å valfarte til Amsterdam for å kunne røyke jointene sine på cofeeshops, kan i framtida kanskje dra til Denver eller Seattle og fyre opp.

Men President Barack Obama, som selv har røyket cannabis (og innhalert), kan stå i veien for legaliseringen.

- Vil bli stanset Amerikansk narkotikalovgivning reguleres under føderal lov, og det er fortsatt et spørsmål om president Obama synes at den bør endres.

Cannabis er klassifisert som narkotika under Controlled Substances act fra 1970, sammen med andre stoffer som LSD og heroin.

- Så snart disse statene forsøker å implementere disse lovene, vil de føderale myndighetene forsøke å stenge dem, sier Kevin Sabet, som tidligere var presidentens rådgiver i narkotikaspørsmål, til NBC.

Håpet er lysegrønt Føderale agenter har arrestert en rekke personer som har dyrket eller solgt marihuana i California, etter at staten legaliserte medisinsk bruk av marihuana.

Tilhengerne av de nye lovforslagene mener at cannabislovene i Califorina er så uklare at det gir føderale myndigheter større anledning til å slå ned på dyrkere og distributører i solskinnsstaten. De mener lovene som velgerne stemte over i Colorado og Washington er mindre tvetydige, og håper at de dermed blir vanskeligere å overkjøre statenes ønsker.

Avstemningsresultatene i Denver og Colorado har uansett gitt legaliseringsforkjemperne et håp om en ny narkotikapolitikk: Eugene Jarecki skriver i The Guardian at vedtakene om legalisering av cannabis i de to statene kan bety begynnelsen på slutten for krigen mot narkotika.