Valgte sivile ofre

Selvmordsbomberen tok åpenbart sikte på å drepe, og skade, folk som arbeider for amerikanerne i Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da bomben gikk av ca. kl. 06.00 i går morges, ble minst 25 mennesker drept og 130 skadd.

Storparten av de drepte var irakere som sto i kø foran okkupasjonsmaktens hovedkvarter i Bagdad, som holder til i Saddam Husseins Republikanske palass.

«Morderporten»

Irakerne sto og ventet på å komme gjennom de omfattende sikkerhetssjekkene før de kunne gå inn og arbeide for amerikanerne, eller levere varer. I tillegg til irakerne ble tre amerikanske soldater og to sivile amerikanere drept.

To andre antok man til å begynne med var ansatt i det amerikanske forsvarsdepartementet. Det var de ikke, og man kjenner foreløpig ikke deres identitet.

Sprengstoffet var pakket sammen i en Toyota varebil, og vitner forteller at selvmordsbomberen kjørte så nært han kunne, til inngangen som kalles «Morderporten». Like før han nådde kontrollposten, gikk ladningen av.

- Eksplosjonen løftet oss opp i lufta, og folk falt ned oppå hverandre, forteller Mohammed Jabar, i Planleggingsdepartementet, til AP.

- Meningsløst

Døde og sårede ble liggende i gata etter eksplosjonen.

- Nok en gang er uskyldige irakere blitt drept av disse terroristene i en meningsløs voldsaksjon. Vår beslutning om å arbeide for ei stabil og demokratisk framtid for dette landet står fast, sa den amerikanske administratoren Paul Bremer etter aksjonen.

Målet kan ha hatt symbolsk betydning både fordi det var et av Saddam Husseins palasser og fordi det er okkupantenes hovedkvarter.

Det kan også være valgt for å drepe flest mulig sivile, som en advarsel til irakere om ikke å arbeide for amerikanerne.

SKADD: Bullous Hanna ligger på sykehus. Moren gråter ved hans side.
UNDERSØKER: En mann sjekker tilstanden til noen av de skadde.
FLAMMEHAV: To menn bærer bort en skadd mann fra flammehavet.
ROPER: En amerikansk soldat roper på hjelp, etter eksplosjonen.
BILBOMBE: En skadd iraker forlater stedet der bilbomben gikk av utenfor okkupasjonsmaktens hovedkvarter i Bagdad, som holder til i Saddam Husseins Republikanske palass. Minst 25 mennesker ble drept og 130 skadd i eksplosjonen i går morges.