beholder makta? I Trondheim tyder de siste målingene på at Rita Otervik og de rødgrønne holder makta. Jens Stoltenberg tror det er mulig å vinne også i Oslo og andre store byer. Foto: Jacques Hvistendahl.
beholder makta? I Trondheim tyder de siste målingene på at Rita Otervik og de rødgrønne holder makta. Jens Stoltenberg tror det er mulig å vinne også i Oslo og andre store byer. Foto: Jacques Hvistendahl.Vis mer

Valgthriller i storbyene

Jens Stoltenberg tror rødgrønn seier er mulig både i Oslo og flere av de store byene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Det går mot valgthriller i flere av storbyene. Best an ligger de rødgrønnes utstillingsvindu Trondheim.

- Ingenting er avgjort i noen av de store byene. Mye kan skje før valglokalene stenger. Meningsmålingene ene spriker, og det er usikkert. Men det betyr at det er mulig å vinne både i Trondheim, Oslo og andre storbyer, sier statsminister Jens Stoltenberg til Dagbladet.

I går besøkte han Trondheim der Ap-ordfører Rita Otervik har styrt i åtte år. Før sommeren kunne meningsmålinger tyde på et maktskifte i byen. Nå leder de rødgrønne igjen. På spørsmål om det er sympati for Ap etter terrorangrepene som er årsaken til framgangen, svarer Stoltenberg:

Må stå på - Det vil jeg ikke spekulere i det. Nå gjelder det å stå på de siste, avgjørende dagene. Det er viktig å vinne i alle landets kommuner, men i de store byene bor det jo flere mennesker. I Trondheim har vi spesielt tydelige motsetninger, og der har vi veldig gode erfaringer etter åtte år, sier Stoltenberg.

Foran tidligere Persaunet sykehjem, nå asylmottak, tok han og ordfører Rita Otervik i går det første spadetaket til det som skal bli et nytt sykehjem. Stoltenberg er stolt av utstillingsvinduet i trønderbyen:

- Det er ekstra hyggelig å komme til Trondheim og se hvordan Rita og Trondheim går foran med å sette seg politiske mål. De var først med å sikre full barnehagedekning, og nå når de full sykehjemsdekning. Det er imponerende at Rita og Trondheim også på dette området går foran, sier Stoltenberg. Otervik sier eldreomsorgen i kommunen er på et helt annet nivå nå enn da de rødgrønne overtok for åtte år siden.

- Rammer de svakeste Høyres ordførerkandidat i Trondheim, Yngve Brox, er også fornøyd med utbyggingen av sykehjem.

- Men det har jo et enstemmig bystyre gått inn for, sier han. Han vil overta for å gi Trondheim bedre styring.

- I perioden med rødgrønt styre har de brukt fryktelig mye penger. I 2008 fikk de underskudd på driften, og så kom finanskrisa på toppen. Dermed har det måttet gjennomføre veldig tøffe kutt som har gått ut over de svakeste: barnevernsbarn, rusomsorg, transporttjenste for funksjonshemmede og spesialundervisning. Vi vil ha slutt på uansvarlig pengebruk som rammer de svakeste. Vi vil ha slutt på jojostyringen. De aller svakeste har fått de tøffeste kuttene. Fordi de rødgrønne skulle gjøre Trondheim til utstillingsvindu for rødgrønn politikk, har politisk prestisje har gått foran det som er fornuftig. Det har vært skadelig for innbyggerne, sier Brox.

Kamp til døra  I juni fikk Høyre 28,6 prosent og Frp 13, 8 prosent en måling for Adresseavisen. En måling for VG for noen dager siden viste imidlertid 41, 5 prosent for Ap, 21 prosent for Høyre og 11 prosent for Frp.

- Vi var på veldig god vei mot et skifte i Trondheim, men Ap har fått et løft i Trondheim etter 22. juli. Men det kan igjen gi en positiv effekt for Høyre. Vi skal stå på den siste uka. Vi har banket på 5500 dører og skal rekke 1000 til, sier Brox som Dagbladet møter på Høyres valgstand i Trondheim sentrum.

I dag besøker statsminister Jens Stoltenberg Bergen og Stavanger, der de blå fortsatt står sterkt. I en måling for Bergensavisen i dag får Høyre 36,6 prosent, Frp 11,6 prosent, Ap 28,1 prosent. Også Kristiansand og Ålesund ligger an til å forbli blå.

Skifte i Oslo? - Jeg tror ikke det blir noen endring i nord, dvs. at de rødgrønne holder stand i Tromsø. I Trondheim ser det relativt tryggest ut for de rødgrønne. Og nå er Oslo plutselig kommet i spill. Det er veldig overraskende, sier Aarebrot. På en måling i VG 3.9. får Ap 36,5 prosent,  SV får 6,3 prosent, Høyre får 28,4, Frp får 10,2 prosent, Venstre 6,7 prosent og KrF 2,9 prosent.

- Vi kan få et skifte i Fredrikstad der Frp-ordføreren ikke ser ut til å klare å holde makten. Jeg tror Høyre holder makten i Drammen, men vi har sett overraskende gode målinger for Ap. Også Hamar kan gå over til Ap, sier Aarebrot. I Fredrikstad fikk Ap ifølge en måling i VG 5.9 44,2 prosent, mens Høyre fikk 20 prosent og Frp 18,9 prosent. En måling for Drammens Tidende 30. 8 viste 36,9 prosent for Ap, 35,5 prosent for Høyre og 15,7 prosent for Frp.

Terroreffekt Aarebrot mener terrorangrepene har påvirket velgerbevegelsene i sommer, men de kan gi ulike effekter.

- Effekten kan være tredelt: Det kan være sympati for Ap, det kan være en «seremonimestereffekt», dvs. at stemmene går til sittende ordfører, og det kan være en trygghetseffekt, dvs. at folk stemmer på de to store ansvarlige partiene som Ap og Høyre. Ap har evne til å mobilisere i siste uke. Og forhåndsstemmene etter Utøya kan ha en annen fordeling enn normalt, sier Aarebrot.