Valget i Sverige

Valgthriller i Sverige

Det pågår en real valgthriller i Sverige. Etter flere timer med rødgrønt flertall, bikket opptellingen klokken 22.43 over i borgerlig favør.

NÅ: Er det Socialdemokraternas Magdalene Andersson eller Moderaternas Ulf Kristersson som blir Sveri... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg stemmeopptellingen direkte i grafikken over

STOCKHOLM (Dagbladet): Riksdagsvalget i Sverige er på vei til å bli en real thriller. Både på valgdagsprognosene og under første del av stemmeopptellingen har rødgrønn blokk ledet.

Den første foreløpige mandatfordelingen viser klokken 23.30 et ytterst knapt flertall til Ulf Kristersson og den borgerlige blokka.

Klokken 22.43 har imidlertid beregningen snudd. De borgerlige partiene Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna forbigikk den rødgrønne blokka.

Magdalena-effekten

Statsminister Magdalena Anderssons parti Socialdemokraterna ser ut til å gå fram etter åtte år ved makten.

Partisekretær i Arbeiderpartiet Kjersti Stenseng er i Sverige for å følge valget. Dagbladet møter henne under Socialdemokraternas valgvake. Hun mener det er grunn til å være optimist.

- Først og fremst er jeg veldig imponert over at Socialdemokraterna etter åtte år i regjeringen ser ut til å gå fram. Det er veldig jevnt, men foreløpig positive tall. Men det veldig mange stemmer som skal telles fortsatt.

Stenseng har søndag lært av kampanjelederne i sitt svenske søsterparti i et seminar i Stockholm. Hun forteller at suksessoppskriften handler om å reise ut og møte folk.

- De sier at de har hatt fokus på å prate med folk og tydeliggjøre profilen som interessepartiet for vanlige folk. Og så har de Magdalena Andersson som er det aller sterkeste kortet. Hun er en veldig populær statsminister som har vist veldig tydelig lederskap. De peker på at Magdalena-effekten er veldig stor.

- Ulidelig spennende

På plass i Stockholm er også kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap). Hun er fortsatt svært spent på utfallet. Mister den rødgrønne blokken flertallet vil Andersson måtte forlate regjeringskontorene.

- Det er veldig jevnt mellom blokkene. Men samtidig er det utrolig imponerende at Socialdemokraterna gjør det så sterkt etter åtte år ved makta. Det er jo interessant at det går an å både å representere trygghet og utålmodighet til å forandre ting til det bedre for folk.

- Men det er helt ulidelig spennende. Dette er ikke over før både den ene og den andre synger tror jeg. Så det blir spennende i noen timer til, sier Brenna til Dagbladet.

Brakvalg for Åkesson

Hvis valgdagsmålingene får rett har en av fem svenske velgere stemt på det omdiskuterte partiet Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson i spissen. Slik det ser ut nå blir det nest største partiet, og det største på høyresiden.

I valgkampen har venstresiden beskyldt partiet for å ha nærmere 300 politikere med tilknytning til høyreesktreme miljøer på valglistene sine.

Resultatene gjør Ap's partisekretær urolig.

- Jeg synes det er veldig bekymringsfullt at de ser ut til å bli det nest største partiet. De klar et klart rasistisk parti med røtter i nazismen, sier Kjersti Stenseng til Dagbladet.

- Så ser det ut som Moderaterna går mye tilbake, og at Kristendemokraterna som har lagt sett nærmere SD taper. Det ser jo ikke ut som en god strategi, sier Stenseng.

Opptellingen pågår nå for fullt utover kvelden og natta.

Søndag ettermiddag opplyste Valmyndigheten til Expressen at lange køer ved valglokalene gjør at stemmetellingen i Sverige kan bli forsinket.

- Vi regner med at det kommer til å være køer og mye folk helt til valglokalene stenger klokka 20, sa Valmyndighetens kansellisjef Anna Nyqvist til avisa.

De som står i kø klokka 20, vil uansett få komme inn og stemme. Det er dette som gjør at opptellingen kan bli forsinket, forklarte Nyqvist.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer