INNSPURTEN ER SLUTT: Politikerne er ferdig med valgkampen for i år. I dag kan du være med å bestemme hvem som skal få makta i Kommune-Norge. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
INNSPURTEN ER SLUTT: Politikerne er ferdig med valgkampen for i år. I dag kan du være med å bestemme hvem som skal få makta i Kommune-Norge. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

Valgthriller landet rundt

I dag avgjør velgerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mange av landets kommuner er det praktisk talt dødt løp mellom de rødgrønne og de borgerlige. Høyre og partileder Erna Solberg ligger an til å bli valgets soleklare vinner, mens SV og partileder Kristin Halvorsen er på full fart mot et realt mageplask.

I den siste partimålingen Synovate utførte for Dagbladet i forrige uke, lå Høyre an til en oppslutning på 28,2 prosent. Det er en økning på 3,2 prosentpoeng fra uka før, og en økning på hele 8,9 prosentpoeng fra kommunevalget for fire år siden.

På motsatt side ser det ut til at SV skal ende som et miniparti i Kommune-Norge. På Dagbladets måling i forrige uke fikk partiet en oppslutning på usle 4,2 prosent. Det er 2 prosentpoeng mindre enn for fire år siden.

- SV kan mobilisere Flere målinger har plassert SV rundt 4 prosent, men det kan likevel hende at SV har klart å mobilisere velgere i innspurten. I den siste målingen Respons gjorde for Aftenposten før valget gikk partiet fram med 1,5 prosentpoeng til 5,2 prosent.

— Det er vanskelig å si noe om utviklingen basert på én enkelt måling, men SV har drevet en voldsom mobilisering de siste dagene, og jeg ser ikke bort ifra at partiet løfter seg til et høyere nivå enn målingene hittil har vist, sier valgforsker Hanne Marthe Narud til NTB. Gjennomsnittet av kommunevalgsmålingene fra den siste uka viser på den annen side at nedgangen fortsetter for SV. Oppslutningen om partiet sank fra 4,8 prosent i uke 35 til 4,3 prosent i uke 36, viser beregninger fra nettstedet Polls of Polls.

Høyre-vekst På gjennomsnittsmålingen for sist uke oppnår Høyre en oppslutning på 26,7 prosent. Skulle det bli valgresultatet, vil Erna Solbergs parti gjøre sitt nest beste kommunevalg noensinne. — Dette blir nok en valgseier for Høyre. Hvis ikke kommer alle meningsmålingsinstituttene til å måtte gå veldig dypt i seg selv, sier Solberg selv til NTB.
Beregninger fra Poll of polls viser at Høyre i øyeblikket ligger an til å sikre seg 2.257 kommunestyrerepresentanter. Det er 39,1 prosent flere enn i inneværende periode. Regnestykket baserer seg på nettstedets snittmålinger og er like nedslående for SV som de er oppløftende for Høyre. SV vil kun sikre seg 371 mandater i norske by- og kommunestyrer med et valgresultat på 4,3 prosent. Det er 33 prosent ned fra dagens nivå. I forrige fireårsperiode hadde SV over 1.000 mandater, hvilket innebærer at nær to tredeler av alle partiets kommunestyrerepresentanter i 2007 vil være borte på tirsdag. Ved siden av Høyre, antyder snittmålingen at bare Arbeiderpartiet og Venstre vil kunne glede seg over en framgang sammenlignet med kommunestyrevalget for fire år siden. Alle andre partiet vil gå tilbake. Narud tror dessuten at Ap vil gjøre det bedre på valgdagen enn det meningsmålingene viser.

- Sympatibølgen etter 22. juli har ikke lagt seg og blant forhåndsstemmene som ble avlagt har trolig Ap gjort det bra, sier Narud til Dagbladet.
Tett valg Partitopper av ulik farge biter negler i flere av landets største kommuner. Den TV 2-drevne nettsiden politisk.no har gjennom hele valgkampen holdt rede på stillingen i de 54 mest folkerike kommunene. Fasit et døgn før det siste valglokalet stenger er spennende lesning for mange listekandidater. Ifølge nettstedet ligger det an til knapt borgerlig flertall i Oslo, Moss, Skedsmo, Skien og Tromsø, mens de rødgrønne er hestehodet foran i Halden, Elverum, Ringerike, Horten, Bodø og Rana. Spenningen er stor i Drammen og Fredrikstad også. I går kveld så det ut til at de borgerlige beholder grepet om Drammen, mens Arbeiderpartiet gjenvinner sin gamle bastion sørvest i Østfold.

VINNER OG TAPER? Høyreleder Erna Solberg (t.v.) ligger an til å bli valgets store vinner, mens det ser mørkt ut for SV-leder Kristin Halvorsen. Foto: Dagbladet
VINNER OG TAPER? Høyreleder Erna Solberg (t.v.) ligger an til å bli valgets store vinner, mens det ser mørkt ut for SV-leder Kristin Halvorsen. Foto: Dagbladet Vis mer

I Arendal, Ålesund, Kristiansand, Stavanger og Bergen ser det også ut til å bli blått styre, mens de rødgrønne vil være i posisjon i Sarpsborg, Lillehammer, Kongsberg, Kristiansund, Trondheim, Gjøvik og Steinkjer.

Partiledernes sluttspurt I går kveld brukte flere av partilederne de siste timene før valgdagen på å kapre de siste velgerne. Solberg gikk fra dør til dør i Bergen.

- Det er den siste lille innsatsen som skal til for å få folk til å stemme. Det at velgerne ser at vi jobber så hardt, gjør at velgerne forstår at det er viktig å bruke stemmeretten, sier hun til TV 2.

Også Ap-leder Jens Stoltenberg og  Frp-leder Siv Jensen la ned en siste innsats i går.  Frp har slitt tungt i valgkampen, og på Dagbladets siste måling fikk partiet en oppslutning på 12,2 prosent. Det er 5,3 prosentpoeng lavere enn forrige kommunevalg.

STEMTE: Trolig stemte statsminister Jens Stoltenberg på Ap da han avla sin stemme på Uranienborg skole i Oslo i går. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
STEMTE: Trolig stemte statsminister Jens Stoltenberg på Ap da han avla sin stemme på Uranienborg skole i Oslo i går. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

— Din stemme avgjør om det blir rødt eller blått i Oslo, sa hun til tilhørerne utenfor Frp's valgbod i Oslo sentrum.

Kristin Halvorsen avsluttet sin intense bussturné hos partifellene i Tromsø.

Åpne valglokaler Søndag åpnet valglokalene i 195 av landets kommuner. En av dem som gikk til urnene var statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Han gjentok oppfordringen om å stemme da han selv gjorde sin borgerplikt ved Uranienborg skole i Oslo. — Stemmeretten er noe av det fineste vi har i demokratiet vårt, sa Stoltenberg. De siste valglokalene stenger klokken 21 mandag kveld.

(Dagbladet/NTB)

SLUTTSPURT: Frp-leder Siv Jensen kjempet til siste slutt. I går holdt hun appell ved partiets valgbod i Spikersuppa i Oslo. Foto: Per Løchen / Scanpix
SLUTTSPURT: Frp-leder Siv Jensen kjempet til siste slutt. I går holdt hun appell ved partiets valgbod i Spikersuppa i Oslo. Foto: Per Løchen / Scanpix Vis mer