Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høydramatisk valg i Sverige:

Valgthrilleren fortsetter: - Vi vet ikke hva som vil skje

Stefan Löfven fikk klar beskjed fra velgerne om at de ikke er fornøyde. Men hvordan Sveriges regjering vil se ut, er det ingen som veit.

FÅR MAKT: Jimmie Åkesson sier til Dagbladet at han kommer til å invitere Moderaterna til samtaler om regjeringssamarbeid. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette blir en riktig «nagelbitare», sa SVTs profilerte valgekspert Mats Knutsson etter første valgmåling.

Det fikk han rett i. Alle stemmene er ennå ikke talt opp, og Alliansen og De rødgrønne kjemper fortsatt om å ta over makten i Sverige.

Socialdemokraterna er fortsatt landets største parti med en foreløpig oppslutning på 28,3 prosent. Mens opposisjonen med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristdemokraterna sitter med et mandat mindre enn De rødgrønne - altså 143 mot 144.

- Regjeringen skulle aldri ha tiltrådt, nå skal den gå av, sier Ulf Kristersson på partiets valgvake.

- Vi skal danne en ny regjering. Det arbeidet begynner allerede i morgen, la han til.

Löfven blir sittende

Löfven ga på Socialdemokraternas valgvake beskjed om at han blir sittende som statsminister, men erkjenner at valgresultatet er uklart.

Han viser til at Riksdagen igjen møtes først om to uker og at regjeringsforhandlingene vil fortsette til da, og peker på at ingen av blokkene har flertall.

- Denne kvelden burde være blokkpolitikkens begravelse, sier han.

- De er ulogisk og borger for framtidige kriser om Alliansen vil regjere som den mindre koalisjonen. Det vil være skadelig for landet vårt. Det er opp til oss anstendige partier å vente til det endelige resultatet, sier han.

I et intervju med SVT like etter talen, sa gjentok han at regjeringssituasjonen må diskuteres de kommende ukene.

- Vi vet ikke hva som vil skje, sier han.

Dermed kommer denne thrilleren til å fortsette i løpet av de neste dagene.

Kampen om andreplassen

Lenge så det også ut til at Sverigedemokraterna skulle bli landets neste største parti, men utover kvelden ble det klart at de ikke kunne hamle opp med Moderaterna. Med en foreløpig oppslutning på 17,6 kan SD juble for en oppgang på hele 4,4 prosentpoeng, men kan likevel være skuffet over å ikke ha nådd helt opp til ønskegrensa på 20 prosent oppslutning.

- Jeg ser på TV at det er vanskelig å si hvem som har vunnet. Jeg vet hvem som har vunnet. Det er Sverigedemokraterna, sier Jimmie Åkesson til partiets valgvake.

- Vi kommer til å få langt flere mandater i Riksdagen og stor innflytelse i svensk politikk. Det kan ingen ta fra oss.

Ultimatum

Videre stilte han et ultimatum til Kristersson:

- Ulf Kristersson har sagt at han skal skifte ut regjeringen i dag. Hvordan tenker du å bytte regjering, Ulf Kristersson? Skal du velge Stefan Löfven eller Jimmie Åkesson?

Han snakker om partiets vippeposisjon, og at de nå har muligheten til å påvirke svensk politikk. Det er dødt løp i mandatfortellingen mens Åkesson holder sin tale.

Vänsterpartiets leder Jonas Sjösted gjør det klart i sin tale at de fortsatt vil ha en rødgrønn regjering.

- Min beskjed til Ulf Kristersson og Jimmie Åkesson er: Dere vant ikke dette valget. Stefan Löfven skal bli sittende. Vi har gjort de rødgrønne større, sier han.

Foreløpig valgresultat:

  • M: 19,8 (-3)
  • C: 8,6 (+2,4)
  • KD: 6,4 (+1,8)
  • L: 5,5 (+0,1)
  • SD: 17,6 (+4,7)
  • S: 28,3 (-2,8)
  • MP: 4,4 (-2,4)
  • V: 7,9 (+2,2)
VALGDAG: Valglokalene åpnet klokken 08 for å stemme i riksdagsvalget i Sverige. Følg Expressens live-sending fra valgdagen her! Video: Expressen TV Vis mer

Vil ikke vedkjenne seg SD

Valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo opplever at mange har sagt det nærmest er et skjebnevalg for Sverige. Han mener usikkerheten til SD har knyttet til seg under valget.

- Det gjør valget spennende. Men det er vel så interessant hva som skjer i dagene etter valget, sier han.

Aardal forteller at det er den parlamentariske situasjonen som gjør dette spesielt. De andre partiene har nemlig gjort det klart at de ikke ønsker å samarbeide med SD, og Aardal beskriver dette som kjernen til problemene.

- De partiene som ligger dem nærmest vil ikke vedkjenne seg dette partiet, sier Aardal.

Han kaller det et politisk strukturelt problem at et parti som kan ligge på rundt 15-20 prosent defineres ut av «det gode selskap» av partiene som kan tenke seg å danne regjering.

Over og ut for Löfven?

Om Miljöpartiet hadde falt under sperregrensa, tror Anders Sundell, universitetslektor ved Universitetet i Göteborg, at det ville betydd slutten for statsministeren.

- Han har selv sagt at den største blokken skal være den regjerende. Jeg har vanskelig å se for meg at han kan fortsette som statsminister, men som partileder kan han det, sier Sundell.

Han forteller at valgdagsmålingen har vært ganske lik tidligere målinger.

- SD gjør det veldig bra, imens det går dårlig med Miljöpartiet, sier universitetslektoren.

- Flankene blir sterkere

Tidligere statsminister for Moderaterna, Carl Bildt, har kommet med sine kommentarer på valgdagsmålingene.

- I mitt første valg som moderatleder, klarte vi 18,3 prosent - og det var før SD eller noe liknende var funnet opp. Det er bra med litt perspektiv, skriver han.

Valget han referer til, var i 1988. Bildt kommenterer videre:

- Skal vi tro SVTs undersøkelse, har Sverigedemokraterna gått fram med cirka 50 prosent og V med cirka 60 prosent. Flankene blir sterkere, venstre mer enn høyre, skriver han på Twitter.

- Som å kaste stemmen på havet

Da Dagbladet møtte den tidligere statsministeren lørdag, var han klar i sin tale: Svenske velgere bør ligge unna Sverigedemokraterna.

- Å stemme på Sverigedemokraterna er å kaste sin stemme på havet, sa han til Dagbladet.

Bildt var også utenriksminister i Sverige fra 2006 til 2014. Partiet hans, Sveriges svar på Høyre, kan fort finne på å innlede samarbeid med nettopp Sverigedemokraterna etter valget, selv om det avvises fra partihold i dag.

Bildt tror heller ikke de to partiene vil gå i regjering sammen, og sier han har null problemer med å be velgere ligge unna partiet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!