BRAKVALG:  Beppe Grillo er mannen bak Femstjernersbevegelsen, som gjorde et brakvalg i går.  Foto: Stefano Rellandini / Scanpix
BRAKVALG: Beppe Grillo er mannen bak Femstjernersbevegelsen, som gjorde et brakvalg i går. Foto: Stefano Rellandini / ScanpixVis mer

Valgthrilleren fortsetter i Italia

- Kan ende med omvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da 99,9 prosent av stemmene fra valget var talt opp natt til tirsdag, hadde sosialdemokratene i PD og deres allierte sikret seg flertall i annetkammeret med 29,5 prosent av stemmene, mens de konservative fikk 29,2 prosent. Dette var nok til å sikre et flertall av setene i forsamlingen.

Også i førstekammeret fikk sentrum-venstre alliansen størst oppslutning, 31,6 prosent mot 30,7 prosent for sentrum-høyre fløyen.

Det er imidlertid ikke nok til å sikre et regjeringsdyktig flertall, selv med støtte fra avtroppende statsminister Mario Monti og hans sentrumsblokk.

Trenger støtte For å kunne danne regjering trenger PD-leder Pier Luigi Bersani 158 representanter i førstekammeret, men ser ut til å ende med 121.

Montis sentrumsblokk ser ut til å måtte nøye seg med 22, og Bersani trenger dermed støtte fra komikeren og klovnen Beppe Grillo og hans protestparti Femstjernersbevegelsen som ligger an til å få 54 representanter.

Et samarbeid med tidligere statsminister Silvio Berlusconi virker lite sannsynlig.

Omvalg Dersom sentrum-venstre ikke lykkes med å finne alliansepartner, vil det trolig resultere i omvalg.

- Dette er en svært delikat situasjon for landet, medga Bersani i sin første kommentar til valget.

Grillo og hans parti kommer trolig til å selge seg dyrt og har lovet å gjøre livet surt for regjeringen, uansett hvilken koalisjon man ender opp med.

Protestbevegelsens suksess kan dermed bli den viktigste grunnen til at Italia heller ikke etter valget klarer å få et styringsdyktig flertall som kan sikre landet en vei ut av den økonomiske krisen.

(NTB)

BERLUSCONI: Sentrum-venstre har sikret seg flertall i annetkammeret i den italienske nasjonalforsamlingen, men trenger støtte fra en klovn eller tidligere statsminister Silvio berlussconi, skriver NTB. Foto: Giorgio Perottino / Scanpix
BERLUSCONI: Sentrum-venstre har sikret seg flertall i annetkammeret i den italienske nasjonalforsamlingen, men trenger støtte fra en klovn eller tidligere statsminister Silvio berlussconi, skriver NTB. Foto: Giorgio Perottino / Scanpix Vis mer