Valgthrilleren fortsetter i Italia

Opptellingen etter søndagens valg i Italia ble mer spennende enn valgdagsmålingene på forhånd tydet på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første resultatene tydet på at Francesco Rutellis sentrum-venstre koalisjon ville få om lag 39 prosent av stemmene i senatsvalget. Men med støtte fra reformkommunistene, som lå an til å få 4,9 prosent, ville dette sikre flertall over Slivio Berlusconis Frihetsallianse, som lå an til 43,7 prosent av stemmene.

I valget på underhus ga de offisielle prognosene Frihetsalliansen en ledelse på 46 prosent, mot 43 prosent for Oliventre-alliansen. Også her kan småpartiene dermed komme til å avgjøre utfallet.

Nervøs stemning

I høyrelederen Silvio Berlusconis valghovedkvarter ble stemningen nervøs etter hvert som de første resultatene kom, etter at flere valgdagsmålinger tidligere på natten hadde spådd klar seier og over 50 prosent av stemmene til Frihetsalliansen.

I en måling utført av Datamedia-instituttet lå partiene i Berlusconis Frihetsallianse an til å få 369 av de 650 plassene i underhuset, og 179 av de 315 plassene i senatet.

Også en valgdagsmåling utført av Abacus-instituttet for fjernsynsstasjonen RAI ga Frihetsalliansen flertall.

Ifølge denne målingen lå Frihetsalliansen an til å få opptil 380 av plassene i underhuset, og opptil 185 av plassene i senatet.

Haider-hyllest

Valgdagsmålingene ble møtt med glede av Østerrikes omstridte høyreleder Jörg Haider, som selv kom på overraskende besøk til Italia for å følge opptellingen.

- Berlusconis seier er en god ting for Europa, proklamerte Haider i en kommentar.

Berlusconis eget parti, Forza Italia, så ifølge valgdagsmålingene ut til å ha gjort det særlig godt under søndagens valg.

Det kan i så fall bidra til å minske innflytelsen til mangemilliardærens kontroversielle alliansepartnere, den tidligere fascisten Gianfranco Fini fra Nasjonal-alliansen og Umberto Bossi fra det innvandrerfiendtlige partiet Lega Nord.

Lega Nord så ifølge valgdagsmålingene ut til å ha gjort et elendig valg, og har fått under 4 prosent av stemmene mot 10 prosent ved valget i 1996.

(NTB)

SEIERSSIKKER: Silvio Berlusconi smilte hett i går kveld. Da så han ut til å skulle vinne valget overlegent, men nå er det mer usikkert.