Valgthrilleren går Norges vei

I tredje valgrunde var Norge fem stemmer unna å få plass i sikkerhetsrådet. Norge fikk 110 stemmer. Italia fikk 62. - Det se lovende ut, sier ekspedisjonssjef Åge Grutle ved i UDs FN-avdeling til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avstanden mellom Norge og Italia har økt under hver valgomgang. I utgangspunktet skulle det bli avholdt lunsj nå, men istedet blir det en fjerde avstemning.

Norge fikk 100 stemmer, mens Italia fikk 70 i den andre valgrunden til FNs sikkerhetsråd i kveld.

Med 130 stemmer fikk Irland i dag en av de to plassene som kunne fått Norge inn i FNs sikkerhetsråd. Norge fikk 114 stemmer i den første valgrunden, og manglet bare to stemmer for å komme rett inn i sikkerhetsrådet. Dermed måtte Norge og Italia slåss om den siste plassen nye avstemningsrunder, som har gått i hele kveld.

For å bli valgt inn, trenger man to tredeler av stemmene. Norges 114 stemmer i første valgrunde er mye lavere enn Utenriksdepartementet (UD) hadde regnet med etter flere års valgkamp.

- Vi satset på å komme inn i første valgomgang, og da hadde vi trengt minst 120 stemmer, sier statssekretær Raymond Johansen i UD til Dagbladet.no.

Han følger innspurten tett fra en valgvake i UDs lokaler i Oslo.

Hvis Norge ikke kommer inn i sikkerhetsrådet i år, ser ikke utenriksdepartementet bortifra å stille på nytt neste år, selv om dette vanligvis går på rundgang mellom de nordiske landene.

- Det er en opsjon, sier ekspedisjonssjef Åge Grutle ved i UDs FN-avdeling til Dagbladet.no.

Fjerde valgrunde er nå i gang. Dagbladet.no følger saken.