Valgthrilleren i gang i Sverige

Det ligger an til tett løp mellom venstrepartiene og den borgerlige blokken i søndagens valg i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valglokalene åpnet søndag morgen klokka åtte, og de første indikasjonene på hvordan resultatet blir er ventet med valgdagsmålingene som offentliggjøres når lokalene stenger igjen søndag kveld klokka åtte. De første foreløpige resultatene er ventet mellom klokka ti og elleve om kvelden.

Spenning

Meningsmålinger tyder imidlertid på at partilederne må vente i spenning til siste stund, før det blir klart hvem som kan begynne å legge regjeringskabal.

Avstanden mellom de to blokkene, bestående av Socialdemokraterna Vänsterpartiet og Miljöpartiet på den ene siden og Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna og Centern er svært liten.

Ifølge Svenska Dagbladet kan det bli de 50.000 post- og utenlandsstemmene som vil avgjøre kampen mellom blokkene på venstre- og høyresiden. Disse stemmene vil ikke bli telt med før onsdag.

Dagens Nyheter mener imidlertid at det ligger an til en knapp seier for venstresiden, med statsminister Göran Persson i spissen, forutsatt at de får hjelp fra Vänsterpartiet og Miljöpartiet. Meningsmålinger fra sju ulike institutter pekte mot dette, skriver avisa. Men det knytter seg spenning til hvorvidt Miljöpartiet vil nå over sperregrensen.

6,7 millioner svensker kan avgi stemme ved valget.

Fornøyd

Valgkampens temaer har først og fremst vært innvandring, skolepolitikk, familiepolitikk, skatt og helsevesen.

Statsminister Göran Persson sa seg søndag rimelig fornøyd med jobben Socialdemokraterna har gjort i valgkampen.

- Jeg har gjort mitt i denne valgkampen. Jeg kommer til å ha ro med den situasjonen som rår mandag, uansett hvordan den ser ut, sier Persson til Aftonbladet.

NTB