Valgthrilleren i gang

En valgthriller av de sjeldne er i gang. Kan Al Gore fravriste George W Bush seieren på målstreken? Følg USAs presidentvalg i Dagbladet.no. Se videokommentar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to aller første resultatene kom inn i dag morges. Småbyene i New Hampshire stenger valglokalene når alle har gjort plikten sin. I Dixville Notch fikk Bush 21 stemmer, Gore 5 og grønne Ralph Nader 1 stemme. I Hart's Location kapret republikaneren 17 og demokraten Gore 13 stemmer, en gikk til en uavhengig kandidat.

 • I landet samlet er marginene atskillig mindre. For første gang på en uke leder visepresidenten på en meningsmåling, mens Bush er såvidt foran på andre. Avgjørelsen faller i en håndfull delstater.
 • I amerikanske presidentvalg slåss man om såkalte valgmannsstemmer, fordelt etter folketall i de 50 delstatene, pluss tre fra hovedstaden Washington DC. Til sammen skal 538 valgmannsstemmer fordeles i løpet av natta, vinneren må altså sikre seg minst 270.
 • Bush og Gore har kastet seg inn i en voldsom sluttspurt som ikke stanser før opptellingen er i gang. Valglokalene stenger ved midnatt norsk tid i statene Indiana og Kentucky. Hold et øye på den siste; Kentucky har stemt på vinneren i hvert valg siden 1964.
 • En time senere følger seks stater til; Florida, Georgia, New Hampshire, South Carolina, Vermont og Virginia. I denne puljen dreier nesten alt seg om Florida, som med sine 25 valgmannsstemmer gir den fjerde største potten. For noen uker siden trodde 'alle' Bush ville vinne staten der lillebror Jeb er guvernør. Men Gore har tilsynelatende trukket fra. Floridas pensjonister frykter at konservative Bush truer pensjonene deres. Det kubanske eksilmiljøet er i ferd med å miste overtaket til andre og mer demokratisk innstilte latinere. En stor jødisk befolkning heller mot Gore, ikke minst siden han plukket Joe Lieberman som sin visepresidentkandidat.
 • Klokka 1:30 natt til onsdag er valget over i Ohio og to andre stater. Ingen republikaner er valgt til president uten Ohio, selv om statistiske 'sannheter' bare holder til de blir motbevist. West Virginia har stemt med demokratene i åtte av de 10 siste valgene, men kan gå til Bush denne gang. Bush bør ta tobakkstaten North Carolina om han skal ha sjanse.
 • Avgjørelsen kan falle når klokka blir 2:00 i Norge, altså 8 om kvelden på den amerikanske Østkysten. Da stenger 16 delstater samt hovedstaden, og 202 valgmannsstemmer fordeles. Geroge Bush har planlagt seiersfest i Austin i samme øyeblikk, han håper alt skal være avgjort. Dagbladet.no forteller nattevåkere hvordan det går.
 • 03:00: Valgslutt i 12 stater til, deriblant to av de aller mest spennende; Minnesota og Wisconsin. Mye tyder på at presidentvalget avgjøres i det 'skandinaviske' USA. Konservative demokrater føler seg sviktet av Clintons moralske feiltrinn, mens venstresida flokker seg om Ralph Nader. Både her og på Vestkysten kan de grønne ødelegge valget for Gore og skaffe en republikaner fire år på Pennsylvania Avenue.
 • Hovedgevinsten klokka 3 er likevel New York. Delstatens 33 valgmenn havner hos Gore, mens spenningen knytter seg til om Hillary Clinton blir senator. Der gjør hun nok.
 • Vi nærmer oss Rocky Mountains og en rekke konservative, men ganske små stater. Bush kan glede seg, hvis han ennå henger med. Er resultatet uavklart, kan vinneren bli kåret i folkerike California. Den største i nasjonen med 54 valgmenn. Gore må vinne, og leder ifølge de fleste målinger med mellom seks og 10 prosentpoeng.
 • Men republikanerne har stablet på beina det beste kampanjeapparatet siden Ronald Reagan ble valgt til president for 20 år siden. De har pøst på penger og nekter å gi opp delstaten, der Nader igjen ser ut som tunge på vektskålen. Hvis hans tilhengere svikter i siste øyeblikk, sier 51 prosent av dem at de vil gi stemmen til Gore. En firedel foretrekker Bush og like mange blir sittende hjemme.
 • Nader ser også ut til å forære Oregon og Washington i nord til republikanerne. Følelsene har ennå ikke lagt seg etter tumultene på Verdensbankens toppmøte i Seattle for et år siden. Både frihandelsmotstandere og miljøvernere er innstilt på å bryte de to partienes maktmonopol og skamløse omgang med rike givere.

Dagbladet.no følger presidentvalget i USA