Valgthrilleren i Oslo fortsetter

Tellingen av de siste 10.200 stemmene i Oslo avgjør endelig om det blir rødt eller blått i hovedstaden. Samtidig er ordkrigen i gang på borgerlig side.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 750 stemmer skiller mellom de to siste mandatene i Oslo. Før opptellingen av de siste 10.200 stemmene, vipper mandatet til Venstre. Arbeiderpartiet ligger nærmest i kampen om det siste setet i bystyret.

Datatrøbbel satte en flere timer lang stopper for opptellingen av stemmene som er avgitt av folk som har stemt ved et annet lokale enn der de er registrert. Noen forhåndsstemmer ligger også i bunken. Dessuten gjenstår fintelling av ni kretser. Tirsdag klokka 18 kunne tellekorpset sette seg i sving igjen.

Ikke umulig

SVs byrådslederkandidat Kari Pahle mener at slaget ikke er endelig tapt:

- Det skal mye til for å vippe flertallet over på vår side, men samtidig er det ikke helt umulig at det kan skje, sier Pahle til NTB tirsdag kveld.

Pahle sitter i valgstyret i Oslo, som etter planen skal få alle tall på bordet onsdag klokka 9.30.

- Det er vanskelig å si når vi blir ferdig. Målet er at vi skal ha klart alle resultater med mandatberegning og kandidatfordeling når valgstyret samles onsdag morgen, sier informasjonsrådgiver Christina Sørgård i Oslo kommune til NTB.

Resultatet fra tellingen tirsdag kveld vil bli løpende publisert på Kommunal- og regionaldepartementets valgsider.

Maktkamp i gang

Uavhengig av telleinnspurten i Oslo, er kampen om byrådsmakt for lengst i gang. Byrådsleder Erling Lae (H) må håndtere et Frp som forlanger innpass i byrådet, og et Venstre som skyr Frp som pesten. Venstre vil støtte et borgerlig byråd, men ikke et byråd der Frp er med.

Det får Frp-topp i hovedstaden, Svenn A. Kristiansen til bokstavelig talt å se rødt. På Dagsrevyen tirsdag kveld truet Kristiansen med å stemme på Arbeiderpartiets Ellen Horn som ordfører «dersom de andre slår seg vrang og fortsetter å se på oss som spedalske».

Overfor NTB gir Lae uttrykk for forsiktig optimisme:

- Vi har god tid til å snakke med Fremskrittspartiet og komme fram til en avtale med dem om budsjett for de neste fire årene, sier Lae.

Ikke underkjent

Tirsdag ble det også klart at en endelig godkjenning av valgresultatet i Oslo, ikke vil bli torpedert av at flere valglokaler tillot folk å stemme etter stengetid klokken 20 mandag.

Ved flere kretser ble stemmelokalet i praksis utvidet til skolegården, slik at folk fikk lov til å stå i kø på utsiden av selve lokalet, forutsatt at de hadde møtt opp før klokken 20. Det ble også satt ut vakter for å håndtere køen.

Før orienteringen til valgstyret tirsdag var SVs Kari Pahle blant de mest kritiske til stemmegivningen på overtid. Nå godtar hun tolkningen av valgloven, slik den ble praktisert ved flere av stemmelokalene:

- Det ville ha vært langt mer alvorlig dersom vi skulle nektet folk å stemme selv om de hadde møtt fram før klokka 20, bare fordi selve lokalet var fult, sier Pahle til NTB.

Oslos valgstyre består av 15 representanter, der alle bystyrets partier er representert.

(NTB-Jon Even Andersen)