Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valgturné i Afrika

Når USAs president George W. Bush, i dag begynner sin reise i Afrika er det presidentvalget i 2004 som spøker i bakgrunnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN HISTORISKE REISEN

til Bush er først og fremst planlagt som en humanitær reise. Det er supermaktens menneskelige ansikt som nå skal stilles opp som kontrast mot Irak-okkupantens militære ansikt. For første gang setter en amerikansk republikansk president foten på Afrikas jord. I løpet av fem dager skal Bush besøke Sør-Afrika, Nigeria, Uganda, Senegal og Botswana.

I SØR-AFRIKA

har Nelson Mandela reist bort for å slippe å møte USAs president. Slik blir iallfall Mandelas fravær tolket. Og det hører med til unntakene at statsoverhoder ikke trykker den tidligere sørafrikanske presidenten og frihetskjemperens hånd når de er på besøk i landet. Men fornærmelsen er unngått ved at Bush ikke har bedt om noe møte med Mandela. USAs president har helt andre planer.

PÅ ET NESTEN

teatralsk sett vil Bush vise verdens folk og sine hjemlige kritikere at klodens mest politisk neglisjerte kontinent ikke er glemt i supermaktens krig mot terror. Presidentens politiske rådgiver Condoleezza Rice har lagt den rette porsjon følelser inn i forestillingen ved å si: «Presidenten forstår at Amerika er et land som har forpliktet seg til verdier og til arbeidet for å gjøre livet lettere for folk i hele verden. Det er hva verden forventer av Amerika.» Det er presidenten som styrer med «moralsk klarhet» som har lagt ut på reise.

At Afrika nå er inkludert i den rørende omsorgen, klinger mest som hjemlig valgflesk. Særlig for USAs svarte befolkning. Og Bush trenger dem i 2004. I 2000 fikk han under ti prosent av USAs svarte stemmer.

AMERIKANSKE PRESIDENTER,

med unntak av president Bill Clinton, har ikke hatt noen spesiell hang til å reise til Afrika. President Bush er kjent for å ikke ha noen hang til å reise utenlands overhodet. At han nå tar en reise til håpløshetens kontinent, skjer etter mye press fra både utenriksminister Colin Powell og sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice. Ultrakonservative Rice og den mer liberale Powell har ifølge New York Times ivret for at Afrika er en viktig del av USAs historie. Både Powell og Rice er afroamerikanere. De kjenner de afroamerikanske velgerne. Og særlig Rice vet at Afrika får både sikkerhetsmessig og markedsmessig betydning for USA i framtida. Vest-Afrikas olje er ikke minst vesentlig. Økt handel kan gjøre USA mindre avhengig av Midtøsten.

SELV OM REISEN

er beregnet på hjemmepublikummet, framtidig profitt og humanitær imagebygging, må ikke Bush-regjeringens interesse for Afrika bare kritiseres. USAs president har sågar blitt hyllet av den tidligere Live Aid-stjernen Bob Geldof for å ville bruke 15 milliarder dollar i kampen mot aids og hiv i Afrika. I tillegg vil Bush bruke 10 milliarder dollar i økt utenlandshjelp til land som viser at de klarer å bekjempe korrupsjon og åpne sine markeder. Hvis ikke den amerikanske Kongressen kutter for mye i summene, blir det svært viktige bidrag, særlig i kampen mot Afrikas dødbringende pest.

NÅR BUSH HAR

valgt seg fem land, som alle har vist positiv framgang med økonomiske og demokratiske reformer, er det eksempelets makt moralens vokter fra USA vil framheve. De flinkeste i klassen får besøk av den rike onkelen fra USA. At man stiller krav til demokratisk utvikling og bekjempelse av korrupsjon for å gi økonomisk hjelp, er også i tråd med de store afrikanske landenes egne ønsker. Ikke minst fordi landene får styre pengene selv.

Det viktigste, kortsiktig sett, er likevel at president Bush tør å ta ansvar for Liberia. Når han møter Nigerias president Olusegun Obasanjo denne uka, vil spørsmålet om USA-ledete tropper til Liberia være topp-prioritert. Og Bush kan vise at han ikke bare er på valgturné, ved å trosse Somalia-syndromet. Etter at 18 amerikanske soldater ble drept i Somalia i 1993, har USA vegret seg mot å sende soldater til Afrika. En stabilisering av Liberia er avgjørende for å bygge fred i Vest-Afrika.

SÅ FÅR VI

se om president George W. Bush husker hvor Afrika ligger etter valget høsten 2004.