Valla & venner

Gerd-Liv Valla er blitt opptatt av vennskap nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I SIN NYE SPALTE i Morgenbladet skrev Gerd-Liv Valla fredag om hvor godt det er å ha gode venner i tunge tider. Venner som alltid er der – «uansett jobb eller posisjon du for øyeblikket måtte ha». Så skrev Valla, meget begeistret, i panegyriske ordelag, om sin nye radikale venninne, Marielle Leraand (32). Marielle er demonstrant og Ottar-aktivist og la inn en ganske god vennesøknad med demonstrasjonen «Kvinner som støtter Valla» dagen etter at LO-lederen trakk seg. Siden har Marielle sendt sms’er, og Valla drømmer om å gå tur med sin nye, engasjerte venninne, gjerne rundt Sognsvann. Valla markerer med spalten «Nye venner» at hun har et nytt liv, etter turene rundt Sognsvann med Jens Stoltenberg, mannen hun støttet i kampen mot Thorbjørn Jagland, men knuste i sykelønnssaken.

VENNSKAP PÅ TOPPEN er ikke nødvendigvis en holdbar affære. Det hjelper ikke at båndene kan være tette, kontakten fortrolig og hyppig. Strategiske vennskap er avhengig av tid og situasjon. Inn i varmen det ene året, ute av leken det neste. Ingen vil leke med en taper. «Nobody loves you when you’re down and out», sang John Lennon. «Vennene» kjenner spillereglene, likevel kan det oppleves brutalt. Fordelen med å pleie tett kontakt opphører. Vennskapet rasjonaliseres bort og avsluttes når det er opportunt. «Vennen» har viktigere ting fore og høyere mål i sikte. Det tas hensyn til organisasjonen, politikken, landet og nye venner.

MENS LO-SJEFENE ofte viker med blikket når det snakkes om gamlesjefen, har Valla fått en ny venn i sin advokat Harald Stabell. Stabell framstår som et kinderegg: Ridder, pr-byrå, støttekontakt og debattant, mens taksameteret går. Hans kone jobbet for øvrig for korrupsjonsjeger Eva Joly som mener at Valla er utsatt for en moderne hekseprosess. Og for øvrig er Ingunn Yssen som kjent venn med Stoltenberg, det vil si eksmannen hennes, reklamekjendis Kjetil Try er venn. Men guttene er ungdomsvenner som har drukket seg fulle sammen, og det er noe ganske annet enn strategiske vennskap. Men det forhindrer ikke at man tenker strategisk sammen.

De gamle institusjonene, herreklubbene med dype skinnstoler og piperøyk, de dannete selskapene og idrettslagene er byttet ut, eller supplert med det som kalles nettverk. For å lykkes må man ha profesjonelle nettverk og semiprofesjonelle vennenettverk. Man inviterer folk til middag fordi personen er nyttig. Det er ikke nytt, smisking og klatring på stiger er sikkert like gammelt som menneskene, det nye er bare at folk slett ikke skjuler at et beinhardt nytteperspektiv ligger til grunn.

Å BEHERSKE nettverk viser at nettverkeren er en attraktiv, ettertraktet person som håndterer mange, ulike sosiale arenaer. Kulturminister Trond Giske er ustoppelig, dyktig og festglad nettverker, kjent for å knytte bånd til krampa tar han. Som prinsessegemal måtte forfatter & bohem Ari Behn oppjustere og sile sitt store nettverk. Ari hadde for ville venner. Prinsesse Märtha har fått mye morsommere venner enn vestkantsossene. Men for A-kjendisene er selvsagt omgang med Mette-Marit, med kronprins Håkon på slep, gjevest.

Og uansett hva Valla skriver i Morgenbladet vil det leses og tolkes som en kommentar til Yssen-Valla-striden og Vallas makt- og statusfall. For oss som gjerne vil vite mer om Vallas nye venner: Kan hun ikke bare legge seg ut på Facebook da? Hun vil garantert få mange nye «venner».