Valla anbefaler studielønn - ikke studielån

LOs nestleder Gerd-Liv Valla mener at studenter bør få lønn istedenfor lån og vil gi hele studielånet som stipend.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er positiv til Vallas utspill, men i første omgang er det de med lange studier som bør få redusert sine lån, sier lederen i Akademikerne, Einar E. Madsen, til NTB.

Den tidligere justisministeren kan tenke seg en ordning der studentene får ettergitt hele lånet dersom de gjennomfører studiene etter de krav som stilles til dem, og hun tror at dette kan vise seg å være samfunnsøkonomisk lønnsomt.

- På den måten kan vi slippe at studiegjeld blir et tema i lønnsoppgjørene og få dempet lønnskravene til akademikerne. Dersom vi kan få fjernet gjeldsbyrden fra studier som tema i oppgjørene, kan vi få en mer reell diskusjon om hva folk faktisk gjør i sin jobb og hva slags lønn de bør ha, sier Valla til Dagens Næringsliv.

- Prioriterer lange studier

Leder i Akademikerne, Einar E. Madsen, er positiv til Vallas utspill, men han ønsker at det i første omgang er studenter med lange studier som får redusert sine lån.

- En ordning hvor man gir en kraftig økning av stipendet den siste delen av et langt studium er mer målrettet enn å gi studielønn. Det viktigste er å få en ordning hvor man får folk til å fullføre et studium på et nivå innen de områdene hvor vi trenger ansatte, sier Madsen til NTB.

Madsen sier at man bør la en slik ordning fungere noen år før man eventuelt går videre med den ordningen Valla foreslår. Han mener at man først bør se på de totale samfunnskostnadene ved å innføre en slik ordning.

- Det eneste negative ved en slik ordning er at kostnadene kan bli meget store, sier Madsen.

Stimulere ungdom

Valla synes ikke at det er rettferdig at man skal tape på å studere. Men hun ser det heller ikke som rettferdig at folk som har fått en interessant jobb skal ha en lønn som ligger skyhøyt over lønnen til arbeidstakere som har hardere og kanskje mindre inspirerende jobber.

Dessuten mener hun at en fullfinansiering av studier kan stimulere ungdom fra alle samfunnslag til å ta utdanning.

(NTB)