- Valla bør la arbeidstilsynet undersøke eget hus

Det mener Dagbladets Stein Aabø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg syns Gerd-Liv Valla bør invitere Arbeidstilsynet som uavhengig instans til å gjøre undersøkelser i eget hus. Det kan frifinne LO-ledelsen, eller bekrefte Yssens påstander. Uansett er det et godt verktøy som kan gjøre arbeidsmiljøet i LO bedre.

Det sier Dagbladets politiske kommenator Stein Aabø til Dagbladet.no i dag.


Skittentøyvask
Aabø mener dagens uttalelser fra Vallas tidligere statssekretærer, som framstiller LO-lederens lederstil som svært vanskelig, utvider sakens omfang og øker trykket på Valla.

Men han tror ikke LO-lederen vil komme til å trekke seg.

- Denne offentlige skittentøyvasken rammer LO. Meningsmålingen vi har offentliggjort i dag bekrefter dette: To av tre mener Valla har håndtert Yssen-saken dårlig, og LOs omdømme er snudd fra positivt til negativt.


Det er Valla som har tapt mest på striden med Yssen, mener Aabø.

- Man har håpet på at dette ville blåse over, men dette har avleiret et klart inntrykk av at LO-lederen har en spesiell arbeidsstil.

Samtidig er det ti år mellom historiene til Yssen og de tidligere statssekretærene i justisdepartementet Berit Reiss-Andersen og Øystein Mæland.

PRESSET ØKER: Gerd-Liv Valla-saken har økt i omfang. Foto: Sveinung Uddu Ystad
PRESSET ØKER: Gerd-Liv Valla-saken har økt i omfang. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

- Jeg tror ikke Valla står i fare for å måtte gå av. Til det er disse sakene for enkeltstående og sprer seg for mye i tid, sier Aabø.


- Har utrettet mye
Dagbladets kommentator mener Valla uansett er en av de LO-lederne som har utrettet mye på vegne av sine medlemmer.

- Denne saken kom som en bombe mens LO var på toppen av sin makt. De har vunnet mange politiske slag den siste tiden, som i saken om sykelønnsordningen. Valla har også vist integritet ved å ta fighter med sine politiske allierte.


Han mener medlemmene i LO har grunn til å være fornøyd med henne som hærfører.

Men det som i utgangspunktet var en intern sak har nå fått en politisk side:

- Ved ikke å ha orden i eget hus har man svekket seg selv, og gitt opposisjonen muligheter. Alle som er i opposisjon til regjeringen og de tette båndene mellom LO og Ap vil utnytte dette, sier Aabø.

GIKK HARDT UT: Berit Reiss-Andersen mener Yssen har rett i sin kritikk av Vallas lederstil.
BØR RYDDE OPP:</B> Ved ikke å ha orden i eget hus har LO svekket seg selv, sier Dagbladets politiske kommentator Stein Aabø.