Valla innrømmer at hun ikke involverte Jagland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): LO-leder Gerd-Liv Valla må i dag beklage misforståelsene rundt avgangen til statssekretær Berit Reiss-Andersen i Justisdepartementet i 1997.

Under gårsdagens pressekonferanse hevdet Valla at hun hadde bevis, som bekreftet at tidligere statsminister Thorbjørn Jagland var involvert i at Berit Reiss-Andersen ble bedt om å fortsette i stillingen.

Beviset var et dokument med «hennes personlige nedtegnelser fra den aktuelle perioden», heter det i dagens pressemelding fra LO-lederen.

Beviset ingen fikk se

Beviset Valla snakket om var et dokument ingen fikk se. Faksen, som Reiss-Andersen mente beviste at hennes tidligere arbeidsgiver løy om at det fra statsministerens kontor var kommet en forespørsel om at hun måtte fortsette i stillingen som statssekretær, hadde heller ikke tidligere statsminister Jagland sett, kom det frem senere på kvelden.

Dermed var det ikke riktig slik Valla hevdet at forespørselen om å be Reiss-Andersen holde frem i stillingen, kom fra statsministerens kontor.

Nå går Valla på nytt ut for å forklare omstendighetene rundt Reiss-Andersens avgang. Valla skriver i en pressemelding at hun og LO mener det er sammenfall mellom hennes og Jaglands versjon av saken.

I pressemeldingen skriver Valla  at det  var to ting hun hadde avklart med Jagland: At det skulle foregå en utskifting av statssekretærer i Justisdepartementet, og at skiftene måtte foregå på en mest mulig fleksibel måte.

HADDE BEVIS: I går hadde LO-leder Gerd-Liv Valla et notat som bekfreftet statsminister Thorbjørn Jaglands ønske om at statssekretær Berit Reiss-Andersen skulle bli i stillingen. Jagland benektet i går at dette var fakta. Foto: Scanpix
HADDE BEVIS: I går hadde LO-leder Gerd-Liv Valla et notat som bekfreftet statsminister Thorbjørn Jaglands ønske om at statssekretær Berit Reiss-Andersen skulle bli i stillingen. Jagland benektet i går at dette var fakta. Foto: Scanpix Vis mer

Ikke involvert i detaljene

Men LO-lederen vedgår også at den tidligere statsministeren ikke var informert nærmere om saken.

- Gerd-Liv Valla involverte ikke statsminister Thorbjørn Jagland i detaljene vedrørende tidsplanen for dette statssekretærskiftet, eller i at Berit Reiss-Andersen ble forespurt om å jobbe en til to uker ekstra for å få kabalen til å gå opp.

Striden mellom Ingunn Yssen og Gerd-Liv Valla ble ytterligere utvidet da Berit Reiss-Andersen, Vallas tidligere statssekretær fra tiden i Justisdepartementet, stod frem denne uken.

Reiss-Andersen mener dette bekrefter det hun har fortalt.

- Det er dette jeg har sagt hele tiden. Og grunnlaget for alt jeg har sagt om Valla, sier Berit Reiss-Andersen til Dagbladet.no når hun får lest opp LOs pressemelding.

Beklager misforståelse

- Vi beklager at dette ikke har kommet klart nok fram, og håper at denne presiseringen bidrar til en oppklaring, sier Gerd-Liv Vallas rådgiver Nina Tangnæs Grønvold til NTB.

STØTTET YSSEN: Berit Reiss-Andersen kastet seg inn i Valla-striden og fortalte om sine erfaringer med LO-lederens lederstil da de jobbet sammen i Justisdepartementet under Jaglands tid som statsminister. Her er Reiss-Andersen under Nokas-saken.