Valla kan vinne

Hvis hun går av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gerd-Liv Vallas har trolig vurdert å trekke seg frivillig, men støttespillerne frykter det kan gi LOs motstandere vind i seilene.

For Valla-fløyen er likevel hennes avgang trolig det beste de kan håpe på.

Hvis LOs leder trekker seg av hensyn til organisasjonen, de tillitsvalgte og medlemmene, vil hun framstå som ydmyk og lydhør, det motsatte av hva de fleste har inntrykk av i dag. Da kan LO gå inn i lønnsoppgjøret med sedvanlig styrke.

Samtidig kan vi i mediene som har boret i Vallas lederstil de siste ukene, døyve vår dårlige samvittighet og dempe mistanken om at vi var på korstog mot fagbevegelsen (eller iallfall LOs venstre fløy) ved å demonstrere forståelse for lønnskravene som fremmes.

Hvis LO-lederen derimot blir sittende, blir det til høylydte protester fra deler av organisasjonen, støttet av sterke krefter i Arbeiderpartiet. Mediene vil fortsette å grave i saken helt fram til neste LO-kongress. Sårene blir holdt åpne, og høyrefløyen er sterkere når ny ledelse skal velges.

Ble dolket

Hvis hun trekker seg frivillig, kan vallavennene anklage sine motstandere for å ha dolket lederen i ryggen. De kan fortsette angrepet på mediene og hevde at vi ville LO til livs. De kan påstå at arbeidsgiverne gnir seg i hendene. Samtidig slipper de å svare på flere pinlige spørsmål om hvordan LO kan bryte grovt med spilleregler organisasjonen forlanger at næringslivet skal følge.

Men lekkasjene fra Youngstorget tyder på at Valla vil føre kampen til ende. Jeg har ikke truffet LOs leder, men en slik utgang stemmer jo med inntrykket Yssen-saken har gitt av hennes lynne.

KAMPEN TIL ENDE: Lekkasjene fra Youngstorget tyder på at Valla vil føre kampen til ende, skriver Dagbladets Helge Øgrim. Foto: SCANPIX
KAMPEN TIL ENDE: Lekkasjene fra Youngstorget tyder på at Valla vil føre kampen til ende, skriver Dagbladets Helge Øgrim. Foto: SCANPIX Vis mer

Det kan bli en gavepakke til den såkalte høyrefløyen, både i og utenfor LO.

<B>YDMYK OG LYDHØR: Hvis LOs leder trekker seg av hensyn til organisasjonen, de tillitsvalgte og medlemmene, vil hun framstå som ydmyk og lydhør, det motsatte av hva de fleste har inntrykk av i dag, skriver Dagbladets Helge Øgrim.