Valla løslatt

Kirkens Nødhjelps Tor Valla er løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tor Valla skal være i god form. Ifølge Kirkens Nødhjelp skal han ikke ha opplevd dagen i dag som ubehagelig.

Organisasjonen har jobbet på spreng gjennom alle kanaler for å få Tor Valla ut av Irak før krigen bryter løs. Valla ble arrestert i går ettermiddag, fordi han ifølge irakisk politi ikke kunne redegjøre for et større pengebeløp.

Valla jobber som vannkoordinator i Kirkens Nødhjelp, og var på vei til Jordan da han ble stanset i byen Tirbil, fire kilometer fra grensen. Ifølge KN fikk han ikke klarert penger og utstyr fordi dokumentasjonen han hadde med seg besto av kopier og ikke originaler.

Valla ble derfor fraktet flere hundre kilometer tilbake mot Iraks hovedstad Bagdad, og holdt i politiets forvaring til i ettermiddag.

Ministeriet i Irak har gitt ham et sertifikat som bekrefter at Tor Valla kan ta verdiene ut av landet.

Ikke bøtelagt

Da Dagbladet.no snakket med transport- og innkjøpsansvarlig Arild Isaksen i Kirkens Nødhjelp på telefon fra Amman i Jordan for cirka en time siden, hadde de nylig fått vite at Valla var fraktet til Sentralbanken i Bagdad for å betale en bot. Deretter ville han bli løslatt. Men KN slapp boten.

Kirkens Nødhjelp vet foreløpig ikke hvor mye penger Valla skal ha forsøkt å få med seg over grensen.

Problemer på grensen

Flere journalister støtte på problemer da de skulle krysse grensen til Jordan i går - deriblant Dagbladets journalist Line Fransson og fotograf Tore Bergsaker.

- Vi ble anklaget for å ha brutt irakisk lov og de truet oss med å sende oss tilbake til Bagdad, forteller Fransson. En av grensevaktene skal dessuten ha sagt: «skal vi oppleve krig, skal dere oppleve krig». Fransson og Bergsaker opplevde situasjonen som ekkel. Etter å ha levert fra seg 17 000 dollar fikk de passere.

ENDELIG LØSLATT: Tor Valla skal være i godt humør.
- OPPLØFTENDE: «- Vi kommer til å puste ut når vi får bekreftet at Tor er kommet vel til Jordan, melder generalsekretær Atle Sommerfeldt via Kirkens Nødhjelps hjemmesider.»