- Valla med nye angrep på Yssen

Nye, tøffe personkarakteristikker i granskningen. Samtidig truer Vallas sterkeste støttespillere med å kaste LO inn i en langvarig lederstrid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): LO-leder Gerd-Liv Valla kommer ifølge Dagens Næringsliv med nye angrep mot Ingunn Yssen i sitt sluttdokument.

Ifølge avisen kommer Valla og hennes advokat med meget sterke beskyldninger og tøffe personkarakteristikker av Ingunn Yssen. 

Granskingsprosessen skal ikke har bidratt til noen oppklaring eller forsoning, men heller en kraftig opptrapping av konflikten, ifølge DN

Støttespillere truer

Både fra Vallas støttespillere og motstandere i LO-sekretariatet får Dagbladet bekreftet at det «rasles» med ekstraordinær LO-kongress. Dersom de argeste kritikerne av Valla fremmer mistillit mot henne, kan dette blir mottrekket.

Døra for et rolig tronskifte i LO, i tilfelle Yssen-granskningen utløser krav om Vallas avgang, vil dermed bli lukket.

Krever avgang

Ekstraordinær kongress kommer som et svar på det åpne kravet fra flere topper i fagbevegelsen om at Valla må gå dersom Yssen-granskningen ikke renvasker henne for mobbeanklagene. Som forbundsleder Jarle Molde bekreftet overfor Dagbladet i går, vil det bli fremmet mistillit mot LO-lederen dersom granskingen avslører «noe klanderverdig».

SKJEBNEUKE: Fredag klokken 9 legges rapporten om Valla/Yssen-saken fram. I alle LO-forbundene tenkes det nå i senarioer og trekk før sjebnedagen. Foto: Kristian Svorte
SKJEBNEUKE: Fredag klokken 9 legges rapporten om Valla/Yssen-saken fram. I alle LO-forbundene tenkes det nå i senarioer og trekk før sjebnedagen. Foto: Kristian Svorte Vis mer

Hvis det skjer, kan Vallas støttespillere komme til å kreve ekstraordinær LO-kongress. Det vil i så fall bety nye uker med krig og kaos i LO.

Regner med kamp

Men dette er en krig Valla kan vinne, tror hennes støttespillere. Kritikerne derimot hevder det samme som Molde sa til Dagbladet i går: «En LO-leder kan ikke leve med et flertall og et mindretall når det gjelder det grunnleggende spørsmålet om tillit.»

I alle forbundene tenkes det nå i scenarier og trekk før skjebnedagen fredag da granskningsutvalget legger fram sin rapport.

-  Hvis Valla må gå, skal det i alle fall ikke skje uten kamp. Hun er valgt av kongressen. Da blir det helt feil at et LO-sekretariat, som er valgt av kongressen, skal kaste henne. Om saken kommer til kongressen, er det tvilsomt om hun blir kastet, sier en kilde sentralt plassert i et av LO-forbundene.

Må avklares fredag

De aller fleste i LO er nå grundig slitne av flere ukers krise. Et lønnsoppgjør står for døra. Flere forbundsledere ønsker at saken avsluttes fredag. Noen avviser tvert at det er aktuelt å innkalle til en ekstraordinær LO-kongress fordi saken da bare vil tvære ut i tid og skade organisasjonen ytterligere. Forbundslederen i FO, Randi Reese, er en av dem som håper på en avklaring allerede fredag.

-  Jeg håper vi får unna saken på fredag. Til nå har ikke saken vært god for noen. Utover det har jeg ingen formening om noen framgangsmåter nå, sier hun.

- Valla med nye angrep på Yssen

Andre ser for seg en lengre prosess.

-  Jeg tror ikke saken blir avklart fredag og at det blir en avstemming i sekretariatet da. Denne saken må vurderes grundig i hvert enkelt forbund. Da er det nødvendig å bruke tiden, sier Geir Bjørkli, leder i Fengselsforbundet.

VENTER: Tidligere leder av LOs internasjonale avdeling Ingunn Yssen.